Συνεχίζεται το θρίλερ με τους μετανάστες, καθώς το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ερχόταν από την Κω και τη Λέσβο δεν θα καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη, αλλά στον Πειραιά αύριο το πρωί. Την ίδια ώρα σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην Κω. 

Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Μέχρι στιγμής από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε εντολή στο πλοίο να αλλάξει προορισμό. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 7:50 το πρωί από το λιμάνι της Κω με 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ προσέγγισε κατά τον πλου του την Κάλυμνο και τη Λέρο, από όπου παρέλαβε και από εκεί πρόσφυγες.

Το πλοίο ξεκίνησε προς τον Πειραιά από το λιμάνι της Μυτιλήνης στις 10 περίπου το βράδυ. Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά από παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Νέα ένταση στην Κω

Την ίδια ώρα, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κω, καθώς σημειώθηκαν νέα επεισόδια έξω από το Αστυνομικό τμήμα.

Όπως μεταδίδει το kostoday.gr, οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση διεκπεραίωσης των εγγράφων τους.

Η καθιστική διαμαρτυρία που προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο έληξε με επέμβαση της αστυνομικής δύναμης στην οποία οι μετανάστες πέταξαν μπουκάλια με νερό.