«Λέω ξεκάθαρα πως το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανελκύσει το ναυάγιο του Sea Diamond - κάτι που αποτελεί την καλύτερη λύση για την Σαντορίνη. Κάτι τέτοιο θα στοίχιζε πάνω από 150 εκ. ευρώ, και αφορά την εταιρεία και την ασφαλιστική της εταιρείας. Από κει και πέρα, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σπύρου Χαλβατζή. Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κος Χαλβατζής παρατήρησε πως «μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο και το κουφάρι του Sea Diamond παραμένει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτα - και το ίδιο κάνει και το ΠΑΣΟΚ».

Ο βουλευτής επικαλέστηκε έκθεση του Πολυτεχνείου της Κρήτης, που διαπιστώνει διαρροή βαρέων μετάλλων, εμφανιζόμενη στα ψάρια και τα στρείδια. «Τι θα κάνετε; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υγρών; Πότε θα γίνει η ανέλκυσή του; Πάρθηκαν μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών και αποκατάσταση ζημιών;» ρώτησε ο κος Χαλβατζής.

Απαντώντας, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ανέφερε πως απ’ την πρώτη στιγμή που συνέβη το ναυάγιο μέχρι και σήμερα, έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής, (εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή, διατήρηση πλωτού φράγματος, έλεγχοι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, εργασίες άντλησης των καυσίμων του), ενώ έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκ. ευρώ σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Η εταιρεία πήρε 55 εκ. ευρώ αποζημίωση για το ναυάγιο κι εσείς επιβάλλατε πρόστιμα 8 εκ.. Αν τα πήρατε δεν το ξέρουμε» απάντησε ο Σπύρος Χαλβατζής. «Έχει ευθύνη και η εταιρεία - αλλά εσείς πρέπει να πιάσετε το αυτί ενός εκάστου. Το πλοίο περιέχει ρυπογόνες, τοξικές ουσίες, σε μπαταρίες, τηλεοράσεις, ψυγεία, μηχανήματα, εργαλεία. Όλα αυτά εκλύουν επικίνδυνα μικροσώματα που θα καταστρέψουν την περιοχή. Όλοι κατά καιρούς υπόσχονται και σεις το είπατε πως δεν θα προχωρήσετε στην ανέλκυση. Αύριο μεθαύριο, φοβούμαστε πως θα λέτε πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Βεβαίως, η καλύτερη λύση είναι η ανέλκυση, αλλά δεν έχουμε εμείς σαν υπουργείο, τη δυνατότητα να το κάνουμε. Οφείλει η εταιρεία να λάβει αποφάσεις και να αναλάβουν το κόστος. Εμείς παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος», απάντησε ο υπουργός.