Η Βρετανία και οι ΗΠΑ πρόκειται να ιδρύσουν ένα νέο κοινό φόρουμ αποτίμησης των μακρόχρονων απειλών κατά της εθνικής τους ασφάλειας , δήλωσε τη Δευτέρα (23/5) μια καλά ενημερωμένη βρετανική πηγή.
Η αναγγελία ίδρυσης του φόρουμ αυτού θα γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Βρετανία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ίο οποίος πρόκειται να βρίσκεται εκεί από τη Δευτέρα το βράδυ--και όχι αύριο Τρίτη όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί--αφού θα αναχωρήσει κατά μερικές ώρες νωρίτερα από την Ιρλανδία για να αποφύγει την παρεμπόδιση της αεροπορικής μετακίνησής του προς τη Βρετανία λόγω της στάχτης από το ηφαίστειο της Ισλανδίας.

"Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήδη συνεργάζονται στενά επί πολλών θεμάτων που άπτονται της εθνικής τους ασφάλειας. Το νέο αυτό φόρουμ θα επιτρέψει να κοιτάξουμε εμπρός και να αναπτύξουμε μια κοινή άποψη των πιθανών προκλήσεων, πώς δηλαδή θα τις διευθετήσουμε", ανέφερε η βρετανική κυβερνητική πηγή.

"Μοιραζόμενοι τις γνώσεις μας και τη βαθιά γνώση των βρετανών και αμερικανών ειδικών θα βοηθήσουμε και τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν μπροστά σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ταχέως", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Επικεφαλής των δύο ομάδων θα είναι ο αμερικανός σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τομ Ντονίλον και ο βρετανός ομόλογός του Πίτερ Ρίκετς.