current views are: 3

21 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση17:16

Προειδοποίηση υπουργείου Περιβάλλοντος στην «Ελληνικός Χρυσός»

«Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές», υπογραμμίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Περιβάλλοντος – Ενέργειας σε ανακοίνωσή του για τη συμμόρφωση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» με τις προϋποθέσεις της επένδυσης της.

Δημοσίευση 17:16’
αρθρο-newpost

«Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές», υπογραμμίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Περιβάλλοντος – Ενέργειας σε ανακοίνωσή του για τη συμμόρφωση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» με τις προϋποθέσεις της επένδυσης της.

«Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές», υπογραμμίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του για τη συμμόρφωση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» με τις προϋποθέσεις της επένδυσης της. Πριν από λίγο ωστόσο η εταιρία ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές. 

Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», -όσο και της μητρικής ″EldoradoGold″- να απαντήσει στα ζητήματα που σχετίζονται με συμβατικές υποχρεώσεις της προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί».

«Η συγκεκριμένη, εχθρική προς τους εργαζόμενους, ενέργεια, συνεχίζει το υπουργείο, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της Ελληνικός Χρυσός για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα».

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η εταιρεία είχε προθεσμία τριών ετών για να δοκιμάσει επιτόπου την προτεινόμενη -από την ίδια- μεταλλουργική μέθοδο flashsmelting. «Αντί να υλοποιήσει αυτή την ξεκάθαρη υποχρέωσή της, προτίμησε να παρουσιάσει ξανά πορίσματα εργαστηρίου του εξωτερικού, τα οποία είχε προσκομίσει και στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών της με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως έθεσε ως όρο να πραγματοποιηθούν επιτόπιες δοκιμές. Τον όρο αυτόν, ουδέποτε προσέβαλε ή αμφισβήτησε με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, η εταιρεία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη, ότι «η εταιρεία επιμένει να μην απαντά επί του συγκεκριμένου, παρ’ ότι της είχε ζητηθεί επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται στους όρους έγκρισης των τεχνικών μελετών. Στη βάση αυτή, η υποχρέωση ελέγχου από το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να θεωρείται εχθρική ενέργεια, ούτε είναι δυνατόν οι παραβιάσεις των σχετικών όρων να μην προκαλούν την παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων».

Η απόφαση του υπουργού, όπως σημειώνεται, σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εκτέλεση των εργασιών που δεν διακόπηκαν με την απόφαση, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, είναι υποχρέωσή της.

«Η επίκληση αυτής της απόφασης, ώστε να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να θέσει, όχι σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κατάσταση ″ομηρίας″ τους σχεδόν 2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σ’ αυτήν. Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι εξωθούνται σε τέτοιες καταστάσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αναλώσιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Πότε, τέτοιες μέθοδοι, δεν ωφέλησαν ούτε αυτούς που τις εφάρμοσαν, ούτε τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δηλώνει την συμπαράστασή της σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, για τον έλεγχο ενεργειών της εταιρείας που τους βλάπτουν», καταλήγει η ανακοίνωση.