Ολοκληρώνεται την Τρίτη η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 2011. Οι 55.000 απογραφείς υπό την καθοδήγηση των 13.000 τομεαρχών, βρέθηκαν, αρκετές φορές, μπροστά σε «περίεργες» καταστάσεις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της απογραφής. «Πολλά νοικοκυριά μας υποδέχονταν σαν φιλικούς επισκέπτες. Μας πρότειναν για κέρασμα δεκάδες γλυκά, καφέδες, αναψυκτικά και σε κάποιες περιπτώσεις, μας “έστρωσαν” και το τραπέζι για φαγητό», διηγούνται, η Κάλια, η Στέλλα και η Μύριαμ, τρεις νεαρές απογραφείς.

«Πολλοί ηλικιωμένοι, για να σπάσουν τη μοναξιά τους και για να “γεμίσουν” το χρόνο τους, μας εξιστορούσαν περιστατικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και από την κατοχή. Μέχρι και ιστορίες από την καταστροφή της Σμύρνης ακούσαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», αναφέρουν χαμογελώντας και συμπληρώνουν: «μας εκμυστηρεύτηκαν επίσης, δεκάδες κουτσομπολιά, προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, που μας έφεραν αρχικά σε δύσκολη θέση, αλλά εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά τελικά έχουν αρκετή πλάκα. Τα διηγούμαστε στις παρέες μας και γελάμε πολύ».

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ηλικιωμένης, από το Παγκράτι, η οποία απαντώντας στην ερώτηση για την οικογενειακή της κατάστασή είπε χαιρέκακα: «Έχω δύο παιδιά, αλλά τα έχω αποκληρώσει εδώ και καιρό. Μην τους το πείτε πριν πεθάνω, για να με προσέχουν», αφήνοντας άφωνη την Κάλια.

Δεν ήταν λίγοι και οι μετανάστες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι μετά το πέρας της απογραφής, θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ένας μάλιστα, μετά το τέλος της διαδικασίας, ρώτησε: «Τώρα θα μπορώ να ψηφίζω;».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ