Μετά από μια δύσκολη νύχτα με δύο μέτωπα ανοιχτά, οι πυροσβέστες κατάφεραν τελικά να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στην Ρόδο, στις περιοχές Τσαϊρι και Παστίδα, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην σύλληψη ενός 60χρονου για εμπρησμό από αμέλεια. 

Ο 60χρονος φέρεται να έκανε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης σε ένα παλιό εργοστάσιο κεραμικών, όταν μια σπίθα ξέφυγε και ξεκίνησε την μεγάλη φωτιά.

Η φωτιά ξεκίνησε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, από σημείο όπου υπήρχαν παλιά αυτοκίνητα και πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν με ένταση στο νησί.

Η κινητοποίηση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά το μέτωπο επεκτάθηκε γρήγορα σε δασική περιοχή, σε έκταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου.

Λόγω της έντασης της φωτιάς, μάλιστα, οι πυροσβέστες κάλεσαν κατοίκους στους οικισμούς να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους. 

Καθόλη την διάρκεια της κατάσβεσης, υπήρξε ενίσχυση των δυνάμεων, με 13 οχήματα και 50 πυροσβέστες με πλοίο από την Αθήνα, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, με Super Puma, όπως επίσης και 61 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη και Αθήνα με C-130 καθώς και 2 Α/Φ.