Για την αστάθεια που προκαλούν οι εκλογές καθώς συμβάλλουν σε ένα πολιτικό πολωτικό κλίμα κάνει λόγο o Gruardian τονίζοντας ότι υπάρχουν φόβοι για την ικανότητα της Ελλάδας να πληρωθούν το χρέη. 

Το πολιτικό κλίμα γίνεται ακόμα πιο δηλητηριώδες με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενεργεί σαν μεθυσμένος καπετάνιος ακυβέρνητου πλοίου.

Η προεκλογική εκστρατεία εντάθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αξιωματούχους να ετοιμάζουν τις λίστες των υποψηφίων, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες των κομμάτων να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η προοπτική των πρόωρων εκλογων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει φόβους ότι η χώρα δεν θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Οι πολιτικοί της ευρωζώνης παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση στην Αθήνα, καθώς ο Τσίπρας είπε ότι θέλει να ανανεώσει την εντολή του ελληνικού λαού μετά την συμφωνία στις Βρυξέλλες. 

Ο Τσίπρας επέλεξε να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές μετά από μία ανταρσία αντι-διάσωσης από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και να μην ζητήσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης,

Την περασμένη εβδομάδα, οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν, ίσως και ως απάντηση στην αυξανόμενη αβεβαιότητα στην Ελλάδα. 

Παρα την άρνηση του Τσίπρα να συμμετάσχει σε συνομιλίες, οι επαναστάτες του κόμματός του επιμένουν ότι ως τρίτη πολιτική δύναμη θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία σήμερα παραδίδεται στον ηγέτη της Λαικής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με τον Guardian: 

Οι ειδήμονες λένε οτι ο Λαφαζάνης έχει ελάχιστες πιθανότητες να το πετύχει αυτό και έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αναλάβει την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την πρόεδρο του ανώτατου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία θα είναι και η πρώτη ελληνίδα πρωθυπουργός.