Δράση παρόμοια με εκείνη της ινδικής κάνναβης ανιχνεύθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε αρωματικά που προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας σύμφωνα με το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών.

«Παρατηρείται μια νέα τάση που αφορά στο κάπνισμα αρωματικών ποτ πουρί, που πωλούνται ελεύθερα και προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας. Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους πρόκειται για φυτικά αποσπάσματα στα οποία ανιχνεύονται ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών , η δε δράση τους είναι ίδια με αυτή της ινδικής κάνναβης», αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και προσθέτει ότι ενόψει αυτών, σε περίπτωση που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά, προϊόντα στα οποία ανιχνεύονται οι ανωτέρω ουσίες, ανακαλούνται και αποσύρονται με απόφαση του ΕΟΦ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η απόφαση αυτή αφορά στην εμπορική ονομασία των προϊόντων και όχι στην ουσία. Πάντως, από τις πρόσφατα διεθνώς εντοπισμένες ουσίες, τα συνθετικά κανναβινοειδή αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες νέων συνθετικών ναρκωτικών που παρακολουθούνται από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System).

Ο κ. Πανούσης σημειωσε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων ψυχότροπων ουσιών έχει συμπεριληφθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSI) για την καταπολέμηση του

Σημειώνεται δε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ επεξεργάζεται νομοθετικό πλαίσιο που αφορά σε μέτρα ελέγχου των νέων ψυχοτρόπων ουσιών. Επιπροσθέτως, για την έγκαιρη συγκέντρωση πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργήθηκε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης-Early Warning System, ως ένας μηχανισμός ταχείας ανταπόκρισης για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά.

Όπως τόνισε ο κ. Πανούσης, μόλις τεθεί σε λειτουργία ο εν λόγω μηχανισμός, επιστημονική επιτροπή πλαισιωμένη από την αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων των Κρατών - Μελών, προβαίνει στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας της ουσίας και προτείνει καθεστώς ελέγχου εντός της ΕΕ.