Κουδούνι κινδύνου εκπνοής του χρόνου κτυπά ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τους δήμους που δεν έχουν ακόμη συντάξει και υποβάλει τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ).

Η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, με επιστολή της τους καλεί να επισπεύσουν τις διαδικασίες και «να τα καταθέσουν στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, μέχρι την 15/9/2015, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που ορίζει το Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)». Παράλληλα, τους καλεί να ενημερωθούν για την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τη δεύτερη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, καθώς και για την αντίστοιχη μελέτη, εν όψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 28 Αυγούστου και να συμβάλουν με ερωτήσεις, παρατηρήσεις, προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Δεν κρύβει την απορία του για την «οφθαλμοφανή», όπως την χαρακτηρίζει, ολιγωρία των δήμων, ο Σταύρος Ιατρού μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. «Παρά την δεύτερη σχετική επιστολή της περιφερειάρχη και προέδρου του ΕΔΣΝΑ Ρένας Δούρου, μόνο 17 από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής έχουν μέχρι στιγμής υποβάλλει Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης εμπρόθεσμα ως υποχρεούνται εκ του νόμου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «μεταξύ αυτών και οι μεγαλύτεροι όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, το Περιστέρι, η Γλυφάδα, το Φάληρο , η Καλλιθέα κ.ά.»
 
Ο κ. Ιατρού αναρωτιέται εάν αυτή η έλλειψη ανταπόκρισής εκ μέρους τους υποδηλώνει «αδιαφορία ή μποϊκοτάζ; και εάν ισχύει το δεύτερο, εναντίον ποιού;». Η μόνη απάντηση, διευκρινίζει, είναι ενάντια στον εαυτό τους, αφού από την 1//1/2016 οι δήμοι αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το διπλάσιο κόστος για την ταφή των απορριμμάτων τους - «κόστος το οποίο θα μετακυλήσει στους δημότες». Ο κ. Ιατρού προσθέτει ακόμη, πως η εκπρόθεσμη κατάθεση των ΤΣΔΑ θα αποκλείσει την ένταξη των όποιων έργων σχεδιαστούν, σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».


TAGS