Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού το υπουργείο Παιδείας θα δώσει σήμερα στις 10 σε ειδικό ιστότοπο τα αποτελέσματα για όλες τις σχολές και εν συνεχεία θα αναρτηθούν σε ονομαστικούς πίνακες σε κάθε σχολείο.

Με την εισαγωγή στο  http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν  τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο), οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τα πρώτα λεπτά τις βάσεις και την σχολή που έχουν περάσει. 

Μέσα στην ημέρα, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλα τα Λύκεια της Ελλάδας και αφού εκτυπωθούν, θα βρίσκονται αναρτημένα στα σχολεία για την διευκόλυνση των υποψηφίων. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, φέτος στις περισσότερες σχολές αναμένεται πτώση, που σε κάποιες μπορεί να φτάσει και τα 1000 μόρια, αν και οι παραδοσιακά περιζήτητες σχολές θα είναι αυτές που θα... πληγούν λιγότερο και θα διατηρήσουν την αυθεντία τους, σημειώνοντας την μικρότερη, συγκριτικά πτώση.

Δεν θα λείψουν, όμως, και οι εκπλήξεις, όπως η μικρή άνοδος σε σχολές που συνήθως κινούνται στα 11-13.000 μόρια. 

Όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης, οι παράγοντες που καθόρισαν σε γενικές γραμμές τις βάσεις 2015 είναι τρεις: Ο αριθμός των εισακτέων, οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι προτιμήσεις τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά τους δελτία. 

Φέτος, ωστόσο, θα πρέπει να προστεθούν ακόμη δύο: τα πιο αυστηρά κριτήρια στις μετεγγραφές και η οικονομική ανασφάλεια που προκάλεσε στις οικογένειες ο έλεγχος των κεφαλαίων. Έτσι, η ιδιαίτερη δυσκολία των θεμάτων φέτος συμπιέζει προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς σχολές, ενώ η μείωση των εισακτέων κατά 1.960 προκαλεί ανοδικές τάσεις. 

Ειδικότερα:

  • Σχολές όπως οι Πολυτεχνικές και οι Φιλολογίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 16.000 μόρια, ενώ αρκετή πτώση θα έχουν σχολές νοσηλευτικής και οικονομικών επιστημών.
  • Τα τμήματα Πληροφορικής, επίσης, θα κινηθούν, επίσης πτωτικά, διατηρώντας, ωστόσο την δυναμική τους ανάμεσα στους υποψήφιους. 
  • Ελεγχόμενη πτώση της τάξεως των 200 μορίων αναμένεται να υπάρξει σε σχολές όπως η Ιατρική και η Φαρμακευτική. 
  •  Μειωμένες κατά 200-500 μόρια θα είναι και  οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές, ανάλογα με την πόλη.  

Μετά την ενημέρωση των αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες θα πρέπει να ενημερωθούν για τις εγγραφές στις σχολές τους, που απο φέτος θα γίνεται και ηλεκτρονικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι εγγραφές αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.