Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυριάρχησαν στη σημερινή γενική συνέλευση του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών, στα Χανιά. Η γενική συνέλευση διεξήχθη παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και εκπροσώπων για την γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Το κλίμα που επικράτησε, μετέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του συλλόγου Νεκτάριος Πετράκης.

 «Θεωρώ ότι τα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς είναι τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι μετά τις περικοπές εργασιακών ασφαλιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων , είμαστε σε μια διαδικασία πτώχευσης», δήλωσε ο κ. Πετράκης.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ και το χώρο της παιδείας.

 «Η εκτίμηση είναι ότι τώρα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης, δεν θα έπρεπε τα εκπαιδευτικά ζητήματα να είναι ζητήματα που βαρύνουν επί πλέον τις ελληνικές οικογένειες και τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Κυρίαρχο ζήτημα είναι αυτό της μη χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, όπου παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση.

 Όπως εξήγησε ο κ. Πετράκης, «εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος "Καλλικράτη" υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης δόσης του έτους 2011. Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος των σχολείων δεν έχει επιδοτηθεί, αυτό σημαίνει ότι χρωστούν πολλά χρήματα και τα ταμεία είναι άδεια". Όπως ο ίδιος εκτίμησε το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί μέσα στο μήνα Μάιο.