Στα 4.800.000 ευρώ ανέρχεται ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του φράχτη που θα κατασκευαστεί στον Έβρο, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Θανάση Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδη, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος μεταναστών. «Κατόπιν πλήρους αξιολόγησης των τοπικών δεδομένων, καθορίστηκε ο πλέον κατάλληλος τύπος τεχνικού εμποδίου και εν συνεχεία ολοκληρώθηκε από το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Τεχνικών), η σύνταξη της τεχνικής περιγραφής και ενδεικτικός προϋπολογισμός ύψους 4.800.000 ευρώ του φράχτη που θα κατασκευαστεί», ενημερώνει τους βουλευτές ο κ. Παπουτσής.

Όπως, περαιτέρω, διευκρινίζει, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μελέτη κατασκευής του έργου, απαιτείται η τοπογραφική αποτύπωση ζώνης, η γεωτεχνική έρευνα και ο έλεγχος στατικής επάρκειας των στύλων. Για το σκοπό αυτό, η Τεχνική Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ζήτησε τη σύνταξη των απαιτούμενων στοιχείων να αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που διαθέτει μηχανικούς αναλόγων ειδικοτήτων, και συνεπώς ο ακριβής προϋπολογισμός του έργου θα γίνει μετά την οριστικοποίηση της μελέτης.

Ήδη, πάντως, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθείται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου ο αρχικός προϋπολογισμός δαπανών της Διεύθυνσης Τεχνικού του Αρχηγείου, να αυξηθεί από τα 2.500.000 ευρώ στα 5.500.000 ευρώ. Όπως, εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ. Παπουτσής, η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με βάση το νόμο για την κατασκευή δημοσίων έργων. Το έργο της κατασκευής του φράχτη στην περιοχή του Έβρου, προτείνεται να ενταχθεί στο Ετήσιο Πρόγραμμα 2011 του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Η πρόταση έχει υποβληθεί από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έγγραφο του κ. Παπουτσή διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατασκευή του φράχτη, αν έχει επιλεγεί ο φορέας εκτέλεσής του, ποια θα είναι η αναθέτουσα αρχή και αν θα ενταχθεί στο Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για να καλυφθεί η δαπάνη του.

TAGS