Ο ΟΟΣΑ έδειξε ότι οι Έλληνες είναι οι... δουλευταράδες της Ευρωζώνης καθώς εργάζονται 2.119 ώρες ετησίως, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 1.739 ώρες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ΟΟΣΑ, οι Έλληνες καταρρίπτουν για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες περί τεμπελιάς των λαών του Νότου, που πρόσφατα υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. αμειβόμενοι για την εργασία τους λιγότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και δουλεύοντας 400 ώρες ετησίως περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες.

Τον νέο δείκτη «Καλύτερη Ζωής» παρουσίασε λοιπόν σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο εν λόγω δείκτης μετρά την ευημερία των λαών με μεθόδους που ξεπερνούν την απλή ανάλυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, που αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της ευημερίας και της προόδου στα κράτη-μέλη του οργανισμού, επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τη ζωή σε 34 διαφορετικές χώρες μέσα από παραμέτρους όπως η στέγαση, το εισόδημα, η απασχόληση, η κοινότητα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η διακυβέρνηση, η υγεία, η ικανοποίηση από τη ζωή, η ασφάλεια και η ισορροπία εργασίας και ζωής.

Για την Ελλάδα τα ευρήματα του δείκτη είναι θετικά, γεγονός όμως που οφείλεται στο ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ως έτος αναφοράς το 2008. Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποδίδει καλά στο σύνολο των δεικτών ευημερίας και κατατάσσεται κοντά στον μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων του Better Life Index.

Σύμφωνα με την έρευνα:

Στην Ελλάδα, το μέσο νοικοκυριό το 2008 κέρδιζε 21.515 δολάρια, ποσό ελαφρώς μικρότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Οσον αφορά την απασχόληση, σχεδόν το 60% των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών στην Ελλάδα είχαν μια αμειβόμενη εργασία, ποσοστό που κινείται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (65%).

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται 2.119 ώρες ετησίως, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.739 ώρες.

Οσον αφορά την ποιότητα του εκπαιδευτικού του συστήματος, ο μέσος έλληνας φοιτητής είχε βαθμολογία 483 στην ικανότητα (PISA), ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (493).

Από την άποψη της υγείας, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι 80 χρόνια, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Οσον αφορά τη δημόσια σφαίρα, υπάρχει μια μέτρια αίσθηση της κοινότητας και της συμμετοχής των πολιτών, καθώς μόλις το 86% των Ελλήνων δηλώνει ότι γνωρίζει κάποιον που θα μπορούσε να επικαλεστεί σε στιγμή ανάγκης, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στον ΟΟΣΑ είναι 91%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κινείται στο 74%, όταν ο μέσος όρους του ΟΟΣΑ είναι 72%.

Το 43% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 59%.
TAGS