current views are: 4

1 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:44

Σε κίνδυνο η Ζώνη Σένγκεν – Διχάζει την Ευρώπη το προσφυγικό πρόβλημα

Μείζον ζήτημα της Ευρώπης για το μέλλον των συνθηκών μεταξύ μελών – κρατών σχετικά με τους μετανάστες αναδεικνύεται η αυξανόμενη ροή σύριων προσφύγων.

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

Μείζον ζήτημα της Ευρώπης για το μέλλον των συνθηκών μεταξύ μελών – κρατών σχετικά με τους μετανάστες αναδεικνύεται η αυξανόμενη ροή σύριων προσφύγων.

Μείζον ζήτημα της Ευρώπης για το μέλλον των συνθηκών μεταξύ μελών – κρατών σχετικά με τους μετανάστες αναδεικνύεται η αυξανόμενη ροή σύριων προσφύγων.

Ενδεικτικό είναι ότι πλέον τίθεται εν αμφιβόλω η Ζώνη Σένγκεν ενώ το καμπανάκι του κινδύνου για την άμεση εξεύρεση λύσης «χτύπησε» η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή του Τύπου επεσήμανε ότι η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τη χώρα της και πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα διευθετηθεί σύντομα.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι ως τις 24 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί μια σειρά μέτρων ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες και να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτημάτων, η αρωγή και η στέγαση των προσφύγων. Παρόλα αυτά δεν διευκρίνισε το κόστος του προγράμματος αυτού, λέγοντας απλώς ότι θα ανέλθει σε «δισεκατομμύρια».

«Καίνε» τα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια – Βουλιάζουν τα νησιά

Ένταση επικρατεί ανά τακτά διαστήματα πλέον στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, καθώς οι Σκοπιανοί συνοριοφύλακες δεν επέτρεπαν για ακόμη φορά στους πρόσφυγες να περάσουν στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα χτες, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, τα πνεύματα οξύνθηκαν με τους περίπου 1500 πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και περίμεναν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών και κρότου- λάμψης.

Την ίδια ώρα τα νησιά «βουλιάζουν» από χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν με βάρκες στα νησιά του Αιγαίου. Στους περίπου 11.000 υπολογίζουν οι αρχές του Λιμενικοιύ, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη περιμένοντας οι 8.000 από αυτούς να καταγραφούν από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και περίπου 3.000 να αποπλεύσουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης με κάποιο από τα πλοία της γραμμής ή τα έκτακτα δρομολόγια πλοίων που πραγματοποιούνται.

Περισσότεροι από 23.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Τρίτων» στην κεντρική Μεσόγειο, 5.400 άτομα διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο βρέθηκαν και 55 νεκροί, αναφέρει  ανακοίνωση που εξέδωσε ο Frontex.

Χαμός με μετανάστες στη Βουδαπέστη

Σκηνές… παράν οιας εκτυλίσσονται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης όπου έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλοί μετανάστες, ύστερα από την αιφνίδια απόφαση των ουγγρικών αρχών να παγώσουνοι αναχωρήσεις και οι αφίξεις τρένων. Οι μετανάστες ζητούν να φύγουν για την Γερμανία.

 Η Ευρώπη και η κατανομή των προσφύγων

Κυρίως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αρνούνται να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες και αυτό θέλει να το αλλάξει όπως φαίνεται η Μέρκελ. «Η Ευρώπη ως σύνολο πρέπει να κινητοποιηθεί», υπογράμμισε. Τυχόν αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα κινδυνεύει να απειλήσει τις υψηλές αξίες των δικαιωμάτων των πολιτών και με αυτό τον τρόπο να βλάψει το σύνολο της ΕΕ.

Σε συνεργασία με τη Γαλλία, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να ασκήσει πιέσεις ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει «φιλικές και με εμπιστοσύνη» συζητήσεις με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η Ευρώπη των ελεύθερων συνόρων και η έκτακτη Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με τη συνθήκη Δουβλίνο III οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου στις ευρωπαϊκές χώρες όπου φτάνουν, όμως πολλοί συνεχίζουν το ταξίδι τους και κυρίως προς τη Γερμανία. Η καγκελάριος επεσήμανε: «Το Δουβλίνο III δεν λειτουργεί πλέον». Αν δεν αλλάξει κάτι, θα μπορούσε «να έρθει στην ημερήσια διάταξη» το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, προειδοποίησε η ίδια. «Αυτό δεν το επιθυμούμε», τόνισε η Μέρκελ.

Τη στιγμή που η Ε.Ε. ετοιμάζεται για μία έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιεί αφενός τους εταίρους της ότι αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στη δίκαιη διανομή των προσφύγων, τίθεται εν αμφιβόλω η Ζώνη Σένγκεν και αφετέρου τους συμπατριώτες της ότι η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα. Η Γερμανία δίνει τον τόνο στην Ευρώπη, επιλέγοντας τον δρόμο της αλληλεγγύης, τουλάχιστον σε φραστικό και συμβολικό επίπεδο.

Χθες τέσσερις ουγγρικές αμαξοστοιχίες που μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες με προορισμό το Μόναχο σταμάτησαν για έλεγχο στα αυστριακά σύνορα λίγο μετά την αναχώρησή της από τον σταθμό της Βουδαπέστης.

Έπειτα από εξονυχιστικές έρευνες τα τρένα συνέχισαν την πορεία τους. Εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας εξήγησε πως οι μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ουγγαρία θα σταλούν πίσω στη Βουδαπέστη, όπου πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, να εξετασθεί ο φάκελός τους.

«Ανοιχτή» η Γαλλία

Οι μετανάστες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στη Γαλλία, δήλωσε χτες ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Άρα, κάθε αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται, γρήγορα, πρόσθεσε. Θα πρέπει να φερόμαστε στους μετανάστες με αξιοπρέπεια, να τους στεγάσουμε, να τους παράσχουμε φροντίδα.