Αίσιο τέλος φαίνεται πως θα έχει -προς το παρόν - η περιπέτεια γονιών και μαθητών όσον αφορά την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς μετά το χθεσινό αλαλούμ που δημιουργήθηκε, αποφασίστηκε να ανασταλεί το μέτρο μέχρι τον Οκτώβριο και την έναρξη της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Όπως δήλωσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, «εντός της ημέρας θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή».

Τελικά, αποφασίστηκε να υπάρξει παράταση έως 16/10 για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%.

Σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προνοήσει σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ανασταλεί η απόφαση για δύο περίπου μήνες, ενώ όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, το θέμα θα τεθεί εκ νέου σε συζήτηση και εφόσον δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο των δανειστών, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταργηθεί συνταγματικά εντελώς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλη Κουρουτό: 

Είναι μια δικαίωση. Τόσο στις δικές μας αντιδράσεις, όσο και στην γενικότερη αντίδραση της κοινωνίας. Γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουν τα κόμματα είναι ότι αυτό το μέτρο δεν αφορά μόνο τους «έχοντες», όπως πιθανόν θεωρούσε αυτός που το εισηγήθηκε, αλλά και μια τεράστια μερίδα της κοινωνίας που στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια για τις Πανελλήνιες, στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα ωδεία, στα γυμναστήρια. Αφορά όλο το φάσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εκπαίδευση, τους 4,5 από τα 5 εκατομμύρια φορολογούμενους. 

Πάντως, τα πρώτα άσχημα μηνύματα ακόμα και με την πιθανότητα επιβολής του μέτρου, έχουν έρθει, ήδη, από πολλά σημεία της Ελλάδας, καθώς προγραμματίζονταν διακοπή λειτουργίας σε ιδιωτικό σχολείο στην Τρίκαλα, αλλά και απολύσεις εκπαιδευτικών στην Καλαμάτα, ενώ καθημερινά το τηλεφωνικό κεντρο της ΟΙΕΛΕ κατακλύζονταν από γονείς που ήθελαν να μάθουν την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Ο κ. Κουρουτός αναφέρεται, επίσης, και στην επικοινωνία του με τον ιδιοκτήτη του Μιχαλοπούλειου, το οποίο χθες ανακοίνωσε επίσημα την αναστολή της λειτουργίας του, κ. Γ. Πλαφουτζή:

Είναι ένα από τα πρώτα θύματα του άδικου αυτού μέτρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το σχολείο είναι σε μια φτωχική γειτονιά του Πειραιά, με παιδιά που φοιτούν σε αυτό να είναι στην πλειοψηφία τους γόνοι οικογενειών που κόβουν άπο κάτι άλλο για να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους ιθύνοντες. Ειδικά γιαυτο το σχολείο είναι πολύ άδικο, γιατί δεν πρόκειται για επιχείρηση, είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια για τα παιδιά. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΙΕΛΕ, η πιθανότητα επιβολής του μέτρου δημιούργησε και ένα αλαλούμ σε σχέση με τις εγγραφές και τις τιμές σε φροντιστήρια και σχολεία, αφού ακόμα και μέχρι τώρα, κανείς δεν μπορούσε να πει επίσημα ποιες θα ήταν οι τελικές τιμές των διδάκτρων για την φετινή σχολική χρονιά. 

Δεν ήταν μόνο αυτοί που δεν μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους. Είναι και αυτοί που θέλουν να τα στείλουν, αλλά δεν μπορεί κανείς να τους πει επίσημα πόσα θα πληρώνουν. Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αυτό θα διευθετηθεί. Αλλά στην ουσία τώρα ξεκινά ο αγώνας μας για να μπορέσει να ανασταλεί εντελώς το μέτρο από την νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.