«Μάζευα κρεμμύδια για να ζω. Εκείνο το βράδυ ήμουν μεθυσμένος. Όταν μαχαιρώθηκε αυτός που είχε τη βιντεοκάμερα... πόνεσε!» Απόσπασμα από την κατάθεση του 27χρονου Αφγανού που συνελήφθη ως ο ένας από τους τρεις δράστες τής εν ψυχρώ δολοφονίας στις 10 Μαΐου 2011 του 44χρονου Μανώλη Καντάρη. Μαζί του συνελήφθη ένας 20χρονος ομοεθνής του, ενώ αναζητείται και ένας πακιστανός συνεργός τους.

Ο 27χρονος Αφγανός αναφέρει στην απολογία του:
«Πριν από περίπου έναν χρόνο ήλθα στην Ελλάδα μαζί με άλλα πέντε ή έξι άτομα Αφγανούς γιατί είχα προβλήματα στο Αφγανιστάν. Πληρώσαμε ο καθένας 7.000 δολάρια, περίπου, σε έναν Αφγανό και μας έφερε από το Αφγανιστάν.

Πήγαμε Ιράν, μετά Τουρκία και στην Ελλάδα περάσαμε από ένα μικρό ποτάμι με βάρκες. Στην αρχή έμενα σε ένα μέρος που δεν θυμάμαι να σας πω πώς το λένε και μετά πήγα στη Θήβα, όπου δούλευα στα χωράφια και μάζευα κρεμμύδια για να ζω».


Στη συνέχεια, σαν να πρόκειται για έναν τρίτο, αμέτοχο στα γεγονότα, μιλάει για τη συνάντησή του με έναν 20χρονο ομοεθνή φίλο του με το ψευδώνυμο «Κακά» και έναν Πακιστανό που φέρεται να τον είχε ξαναδεί δύο φορές στην πλατεία Ομονοίας και τελικά τη ληστεία και τη δολοφονία του άτυχου
Μανώλη Καντάρη: «Κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας αγοράσαμε αρκετές μπίρες, καθίσαμε εκεί κοντά και τις ήπιαμε. Λίγο μετά σηκωθήκαμε ξανά και συνεχίσαμε να κάνουμε βόλτα στους γύρω δρόμους.

Μετά από κάποιες ώρες, δεν θυμάμαι να σας πω ακριβώς γιατί ήμασταν μεθυσμένοι, ο Πακιστανός είδε έναν άνδρα που είχε κρεμασμένη στον ώμο του μια κάμερα να περπατάει στο πεζοδρόμιο. Χωρίς να μας πει τίποτε, τον ακολούθησε και εμείς τρέξαμε πίσω του.

Μόλις έστριψε αυτός αριστερά, δεν θυμάμαι να σας πω σε ποιον δρόμο, ο Πακιστανός τον πλησίασε και του τράβηξε την τσάντα με την κάμερα από τον ώμο του για να του την πάρει. Αυτός αντέδρασε και άρχισε να λέει κάτι στα ελληνικά.

Τότε ο Πακιστανός έβγαλε από τη μέση του ένα μαχαίρι, 20 πόντους περίπου, και τον μαχαίρωσε τουλάχιστον μία φορά απ' ό,τι θυμάμαι. Τότε αυτός που είχε την κάμερα φάνηκε από το κτύπημα ότι πόνεσε πολύ, παραπάτησε και έπεσε κάτω.

Όταν τον κοίταξα είδα να έχει αίμα στην μπλούζα του και αμέσως γύρισα το κεφάλι μου για να μην τον βλέπω. Μόλις πήραμε την κάμερα χωρίσαμε και εγώ με τον φίλο μου πήγαμε σπίτι μας και κοιμηθήκαμε...».

Η κατάθεση της συζύγου

Συγκλονιστική είναι και η κατάθεση της συζύγου του άτυχου
Μανώλη Καντάρη, η οποία δόθηκε μία ημέρα μετά τη δολοφονία και αφού είχε γεννήσει λίγες ώρες νωρίτερα το δεύτερο παιδί τους.

Οπως ανέφερε, χρησιμοποιώντας ενεστώτα χρόνο, στους αστυνομικούς,
«όταν ο άνδρας μου πηγαίνει στο πάρκινγκ δεν αργεί περισσότερο από δέκα λεπτά και επιστρέφει. Χθες όμως πέρασε η ώρα και ο Μανώλης δεν μας έπαιρνε τηλέφωνο για να κατέβουμε. Περίπου στις 5.30 του τηλεφώνησα για να δω πού είναι, όμως δεν απάντησε.

Συνέχισα να του τηλεφωνώ, όμως δεν απαντούσε. Τότε μαζί με τη μάνα μου αποφασίσαμε να κατεβούμε από το σπίτι για να βρούμε τον Μανώλη. Καθώς ανεβαίναμε την οδό Ηπείρου προς την Γ' Σεπτεμβρίου είδαμε στη γωνία των δύο δρόμων ένα περιπολικό.

Τότε κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί και έστειλα τη μητέρα μου για να δει. Η μητέρα μου πλησίασε και είδε ότι είχε κτυπήσει ο Μανώλης και είχε πέσει στο πεζοδρόμιο μέσα στα αίματα. Τηλεφώνησα και πάλι στο κινητό του συζύγου μου και το άκουσα να κτυπάει. Επειτα από λίγο πλησίασα και εγώ και είδα τον σύζυγό μου να είναι πεσμένος ανάσκελα προς την άκρη του πεζοδρομίου μέσα στα αίματα...».

Στην κάμερα, όπως είπε η σύζυγος του θύματος στην κατάθεσή της, υπήρχαν βίντεο με εκείνην και το παιδί της.

 

 

Πηγή: tovima