Στον «πάγο» έβαλε τελικά η κυβέρνηση την επιβολή ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση να λάβει οριστικές αποφάσεις για το θέμα. Τις σχετικές κατευθύνσεις έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, την οποία υπέγραψε η γενική γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, «η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων».

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί μέσω του ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή» και πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα. 

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε ένα απίστευτο αλαλούμ, με την Κομισιόν μάλιστα να «αδειάζει» την κυβέρνηση και να σημειώνει πως δεν ζητήθηκε από την Επιτροπή η αλλαγή της νομοθεσίας, όσον αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης: Δικαίωση η αναστολή του ΦΠΑ

Δικαίωση χαρακτηρίζει την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Κουρουτός:

Είναι μια δικαίωση. Τόσο στις δικές μας αντιδράσεις, όσο και στην γενικότερη αντίδραση της κοινωνίας. Γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουν τα κόμματα είναι ότι αυτό το μέτρο δεν αφορά μόνο τους «έχοντες», όπως πιθανόν θεωρούσε αυτός που το εισηγήθηκε, αλλά και μια τεράστια μερίδα της κοινωνίας που στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια για τις Πανελλήνιες, στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα ωδεία, στα γυμναστήρια. Αφορά όλο το φάσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εκπαίδευση, τους 4,5 από τα 5 εκατομμύρια φορολογούμενους.