Για απόλυτη καταστροφή για τους συνταξιούχους και για μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό βοήθημα κάνουν λόγο εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, σχολιάζοντας το φερόμενο ως σχέδιο Κατρούγκαλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για σχέδιο του πρώην υπουργού Εργασίας για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) για όλους συνταξιούχους ύψους μέχρι 600 ευρώ, καθώς και για εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην κύρια ασφάλιση.  

Ο ίδιος στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ ''Ακραίως'' με τον Τάκη Χατζή και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο διέψευσε το σενάριο αυτό και πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το να λέγεται ότι η επιτροπή, που ορίστηκε για τη συγκρότηση πρότασης για το νέο ασφαλιστικό, θα νομιμοποιήσει ήδη ειλημμένες αποφάσεις.  

«Σκοπός της επιτροπής είναι η υποβολή προτάσεων που θα είναι αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και διαβούλευσης με την κοινωνία» επισήμανε. «Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της συγκρότησης της επιτροπής, να μην επιβληθούν μειώσεις» υπογράμμισε. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή εκπρόσωποι σωματείων καταφέρονται εναντίον ενός τέτοιου σχεδίου, τονίζοντας ότι «ακόμα και αν ισχύει σαν υπόνοια είναι καταστροφή».

Αυτό τονίζει σε σχόλιο του στο newpost o γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης:

Προφανώς θα είναι καταστροφή αν όντως υπήρχε κάτι τέτοιο ως σχέδιο από τον πρώην υπουργό Εργασίας. Ακόμα και η υπόνοια ενός τέτοιου μέτρου θα είναι η χαριστική βολή για τους εργαζόμενους που είναι κοντά στην σύνταξη αλλά και τους ήδη συνταξιούχους. Εξάλλου, θεωρώ ότι είναι συνταγματικό να ισχύει κάτι τέτοιο. Οι συντάξεις έτσι κι αλλιώς έχουν μειωθεί πάρα πολύ, αλλά αν εφαρμοζόταν και κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι θα έδινε την χαριστική βολή σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, που έχει χτυπηθεί αλλεπάλληλα από τέτοια μέτρα τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος, ωστόσο, δίνει την εκδοχή του ''πυροτεχνήματος'' προκειμένου να σκιαγραφηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις σε μια τέτοια πιθανότητα: ''Απ' όσο γνωρίζω διαψεύστηκε, αλλά πολλές φορές συζητιούνται και «ρίχνονται στο τραπέζι» διάφορα πράγματα για να δουν αντιδράσεις από τους κοινωνικούς φορείς και στην συνέχεια να τα αποσύρουν,  αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει μαζική αρνητική ανταπόκριση. Μπορεί να συμβαίνει και αυτό. Δεν μου κάνει τίποτα εντύπωση πλέον, αφού από το 2009 έχουμε δει πράγματα που ούτε φανταζόμασταν ότι θα συμβούν''. 

Επί ποδός για κινητοποιήσεων αν ισχύει κάτι τέτοιο, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Δήμος Κουμπούρης

Αν όντως ισχύει, δεν μου κάνει καμία εντύπωση καθώς στόχος των δανειστών από την αρχή, από το πρώτο κιόλας μνημόνιο ήταν να πάνε τις συντάξεις σε τέτοια ισχνά μεγέθη, ήθελαν να κάνουν τις συντάξεις...προνοιακά βοηθήματα. Εξάλλου, θεωρώ ότι για πολλούς συνταξιούχους η σύνταξη δεν είναι πάνω από 600 ευρώ σήμερα, οπότε τι να κάνουν άλλο; Σαν Ομοσπονδία εμείς, αν τελικά, όντως υπάρχει μια τέτοια πρόθεση από την οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει, θα θελήσουμε να αγωνιστούμε, όπως πάντα κάναμε.