Ο Γκαλίπ ηταν πέντε. Ο Αϊλάν μόλις τριών. Μαζί με την μητέρα τους Ρεχάν και τον πατέρα τους Αμπντουλά Κουρντί έφυγαν από το Κομπάνι της Συρίας για μια καλύτερη ζωή. 

Επιβιβάστηκαν όλοι μαζί σε ένα πλοίο που έφευγε από την Αλικαρνασσό της Τουρκίας, μετά από μια δύσκολη πορεία από την Συρία που καίγεται από τον πόλεμο και τις επιθέσεις του ΙSIS.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, είχαν αποφασίσει να φύγουν από την πληγωμένη χώρα τους και να πάνε στον Καναδά, όπου είχαν δεχθεί πρόσκληση από την αδελφή του Αμντουλά Τεεμά Κουρντί για να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή.

Όμως δεν πρόλαβαν, αφού το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, αυτό που θα τους έδινε το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή, αναποδογύρισε μετά τον απόπλου του από την περιοχή Ακίαρλαρ νοτιοδυτικά της Τουρκίας στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού.

Το πλοιάριο κατευθύνονταν στις ακτές της Κω. 

Από τους 23 Σύρους πρόσφυγες που επέβαιναν σε δύο πλοιάρια τέσσερις διασώθηκαν, ενώ η ακτοφυλακή εξακολουθεί τις έρευνες για τον εντοπισμό ακόμα πέντε ανθρώπων που αγνοούνται.

Η σοκαρισμένη θεία Τεεμά πληροφορήθηκε τα νέα στις πέντε το πρωί της Τετάρτης:

Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Αμπντουλά. Το μόνο που μου είπε ήταν: Η γυναίκα και τα παιδιά μου είναι νεκρά.

Η Τεεμά τονίζει οτι η πρόσκληση που απηύθυνε στην οικογένεια για να έρθει στο Βανκούβερ του Καναδά απορρίφθηκε τον Ιούνιο. Οι αρχές της Συρίας δεν εξέδιδαν βίζα εξόδου από τη χώρα, κάτι που είναι γενικευμένο φαινόμενο και ωθεί συχνά στη λύση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μέσω του Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει:

Προσπαθούσα μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς μου να βάλω τα χρήματα για να έρθουν, να λύσουμε το θέμα της βίζας, αλλά δεν μπορούσαν να φύγουν νόμιμα. Γιαυτό και πήραν το καράβι. 

Η Τεεμά υπογράμμισε επίσης ότι ο Αμπντουλά τώρα σκοπεύει να γυρίσει στο Κομπάνι για να θάψει τους αγαπημένους του...

«Θέλει να θαφτεί και εκείνος δίπλα τους» τονίζει. 

Χθες, η εικόνα του μικρού Αϊλάν έκανε το γύρο του κόσμου. 

Ενα μικροσκοπικό πτώμα που ξεβράστηκε στις μεσογειακές ακτές και ταρακούνησε για τα καλά όσους θεωρούν ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν θα χτυπήσει την πόρτα τους. 

Λίγο πιο εκεί, στεκόταν το άψυχο κορμί της μητέρας του Ρεχάν 

Και να σκεφτεί κανείς, ότι πριν από μερικές ημέρες τα δύο παιδιά έπαιζαν ανέμελα με τα αρκουδάκια τους και τίποτα δεν προοιώνιζε την τραγωδία που θα ακολουθήσει...