Η αναζήτηση και άλλων χώρων για τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, προκειμένου να διασφαλιστεί ο προσωρινός χαρακτήρας του κέντρου στον Ελαιώνα εστίασε η συζήτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε στον υπουργό ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει να επεκτείνεται στις πλατείες, με τους μετανάστες και πρόσφυγες να στήνουν σκηνές όχι μόνο στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά και στην πλατεία Αγίου Νικολάου και επανέλαβε τον προσωρινό χαρακτήρα της φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη:

Ενημέρωσα τον υπουργό για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στην Αθήνα, για τα προβλήματα της πόλης, για τον προσωρινό χαρακτήρα της παραχώρησης του Ελαιώνα. Ο δήμος Αθηναίων προέβη σε αυτή την κίνηση δίνοντας το παράδειγμα πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι, όλες οι τοπικές κοινωνίες να μοιραστούν αυτή την ευθύνη, ακριβώς όπως ζητάμε και από τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν την ευθύνη μαζί με τη χώρα μας.

Ο κ. Καμίνης επανέλαβε την πρόταση ανεύρεσης εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων για τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας και πρόσθεσε:

Συμφωνήσαμε με τον κ. υπουργό σε μια πολύ απλή αλλά σημαντική αλήθεια, ότι δεν μπορείς στην ουσία να έχεις μια σωστή πολιτική μακροπρόθεσμη για το προσφυγικό εάν δεν έχεις εξασφαλίσει και τη συνεργασία και τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε:

Ο Ελαιώνας είναι μια λαμπρή απόδειξη του τι μπορεί να γίνει με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διαβεβαίωσα το δήμαρχο ότι μέλημά μας θα είναι να τον βοηθήσουμε, ώστε να απαλύνουμε τα προβλήματα των προσφύγων χωρίς να επιβαρύνουμε τα προβλήματα της πόλης. Αυτό σημαίνει αναζήτηση άλλων χώρων, σημαίνει και αύξηση των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την υπηρεσιακή κυβέρνηση για τους όρους λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.