Οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις, αλλά φαίνεται πως τώρα η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται ακόμα και οι καλοπληρωτές των λογαριασμών. 
 
Τα παλιότερης κατασκευής εμπορικά κέντρα φαίνεται πως είναι στην αιχμή του δόρατος αυτού του προβλήματος, καθώς πολλά από αυτά διαθέτουν έναν κεντρικό μετρητή ρεύματος, με συνέπεια όταν χρωστούν λογαριασμούς κάποιοι από τους ενοικιαστές των καταστημάτων να την... πληρώνουν και οι καλοπληρωτές, οι οποίοι δουλεύουν κανονικά τα καταστήματά τους και εξοφλούν στο ακέραιο τις οφειλές τους.
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, στο οποίο από χθες το πρωί έχει κοπεί η παροχή του ρεύματος, αφού οι μισοί από τους ενοικιαστές των καταστημάτων δεν έχουν ή απλά δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν. 
 
Παρά τις προσπάθειες εδώ και μήνες να αποκτηθούν χωριστοί μετρητές από κάθε ενοικιαστή-ιδιοκτήτη, φαίνεται πως αυτό αναδεικνύεται σε χρονοβόρα διαδικασία και δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, με αποτέλεσμα το εμπορικό να έχει βυθιστεί ξανά - μέσα σε δύο μήνες - στο σκοτάδι
 
Ο κ. Ξάνθιππος Κοροβίνης διαθέτει γκαράζ και πλυντήριο στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου και είναι ένας από τους επιχειρηματίες που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα: 
 
Όπως τονίζει:
 
Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη κατάσταση, η οποία πλήττει σφόδρα ολους τους εργαζόμενους στο κέντρο και τις οικογένειές τους. Εξαιτίας της παλαιότητας του εμπορικού κέντρου, υπάρχει μόνο ένας μετρητής, με αποτέλεσμα, άλλοι να πληρώνουν και άλλοι όχι τις οφειλές τους στην ΔΕΗ. Με τα χρόνια όμως έχει συσσωρευτεί ένα μεγάλο ποσό, με αποτέλεσμα να προκύψει αυτή η εμπλοκή, η οποία επηρεάζει τόσο όσους απλά έχουν τα μαγαζιά τους για να λένε ότι έχουν και όσους πραγματικά εργάζονται για να ζήσουν τις οικογένειές τους. 
Ο ίδιος προσθέτει ότι έχουν γίνει ενέργειες για να αποκτήσει η κάθε επιχείρηση το δικό της μετρητή, ωστόσο πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία:
 
Αναμένουμε μια γενική συνέλευση που θα διευθετήσει κάπως την κατάσταση, όμως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι υπάρχουν οικογένειες που ζουν από τις δουλειές τους και δεν τις κάνουν από χόμπι. Πλήττονται από την οποιαδήποτε τέτοια πράξη. Είναι απαράδεκτο σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία να γίνονται τέτοια πράγματα εις βάρος των εργαζομένων. Από χθες δεν έχουμε ρεύμα, έχουμε δουλειά και δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Χάνουμε μεροκάματα.
Την κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνει και ο διαχειριστής και συνιδιοκτήτης καταστημάτων του εμπορικού κέντρου Φίλιππος Κάραγιαν:
 
Στην περίπτωσή μας ο πέλεκυς πίπτει επί δικαίων και αδίκων. Είναι κρίμα σε αυτή την χώρα που μαστίζεται από τέτοια κρίση να μην δίνεται η ευκαιρία να εξοφλούμε έστω και τμηματικά τους λογαριασμούς. Τα capital controls μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, τώρα έρχεται και αυτή η περιφρόνηση από τους δημόσιους οργανισμούς. Από την πλευρά μας γίνεται ό,τι μπορούμε, αλλά δεν έχουμε βοήθεια.