Η αποσυμφόρηση των νησιών από τις προσφυγικές ροές είναι πρωταρχικό μέτρο της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως ανκοινώθηκε χτες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατηθούν οι ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, χαώδης η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου συνωστίζονται πλέον πάνω από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν ή να αναχωρήσουν με κάποιο πλοίο για τον Πειραιά. Μάλιστα, τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών αλλά και αστυνομίας είναι καθημερινό φαινόμενο.

Την Πέμπτη, αναχώρησαν πάνω από 1.800 άτομα για Πειραιά με το πλοίο «Τέρα τζετ», ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναχώρησαν επίσης 400 άτομα με πλοίο της γραμμής. 

Κι ενώ αγωνιωδώς αναζητούνται λύσεις, με επιστολή του στον Κεντρικό Λιμενάρχη Μυτιλήνης και τον Αστυνομικό Δ/ντή Λέσβου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης ζητά να υλοποιηθεί προηγούμενη απόφαση σε ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων φορέων για το μεταναστευτικό πρόβλημα της Λέσβου, να σταματήσει οριστικά η καταγραφή των μεταναστών στον λιμένα της Μυτιλήνης. Κι αυτό ως τρόπος εκκένωσης του λιμανιού και ακύρωσης των επιπτώσεων που αυτή η κατάσταση δημιουργεί στη ζωή της πόλης.

Ο δήμαρχος της Λέσβου ζήτησε να κυρηχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αστυνομικοί και λιμενικοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αφού οι ελλείψεις είναι τραγικές, όπως λένε. Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν στη χώρα μας αυτή την ώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρήστος Ζώης, από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης αποκάλυψε ότι η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει 9 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πέντε ελληνικά νησιά δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων: η Λέσβος (δέχεται το 50%), η Κως (28%), η Χίος (14%), η Σάμος (12%) και η Λέρος (μικρότερα ποσοστά)

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι δέκα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα διατεθούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε επίσης ότι θα υπάρξει οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης.