current views are: 2

5 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:04

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Θετική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά…

”Ως μέτρο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση” χαρακτηρίζουν οι κοινωνικοί φορείς την προειδοποίηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Ι.Γκόλια για άμεση τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, που προβλέπεται να ανεβάσει το ήδη υπάρχον νούμερο των 900.000 αιτήσεων στο πραγματικό του νούμερο που μπορεί να ξεπερνά και το 1 εκατ. αιτήματα. 

Δημοσίευση 06:04’
αρθρο-newpost

”Ως μέτρο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση” χαρακτηρίζουν οι κοινωνικοί φορείς την προειδοποίηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Ι.Γκόλια για άμεση τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, που προβλέπεται να ανεβάσει το ήδη υπάρχον νούμερο των 900.000 αιτήσεων στο πραγματικό του νούμερο που μπορεί να ξεπερνά και το 1 εκατ. αιτήματα. 

”Ως μέτρο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση” χαρακτηρίζουν οι κοινωνικοί φορείς την προειδοποίηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Ι. Γκόλια για άμεση τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, που προβλέπεται να ανεβάσει το ήδη υπάρχον νούμερο των 900.000 αιτήσεων στο πραγματικό του νούμερο που μπορεί να ξεπερνά και το 1 εκατ. αιτήματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ως σήμερα στον νόμο Καλαφάτη (4178/2013) έχουν υπαχθεί 340.506 ακίνητα, ενώ έχουν γίνει επίσης δηλώσεις 269.097 αυθαιρέτων κτισμάτων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν ξεκινήσει διαδικασία τακτοποίησης βάσει του νόμου 4014/2011, ο οποίος κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατίας (ΣτΕ) ως αντισυνταγματικός.

Για αυτές τις δηλώσεις ακινήτων τα πρόστιμα ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ και αφορούν νομιμοποίηση περίπου 36 εκατομμυρίων τετραγωγικών μέτρων, με το μέσο πρόστιμο ανά δήλωση να υπολογίζεται περίπου στα 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι 293.358 ακίνητα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης με τον 4014/2011 πριν περάσει από την κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Για αυτά τα ακίνητα τα πρόστιμα υπολογίζονται γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ. 

Ανασταλτικός, ωστόσο, παράγοντας στην ένταξη νέων αυθαιρέτων στην ρύθμιση είναι τα capital controls που όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν αλλά και αναστέλλουν τις δηλώσεις και για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ότι θα δοθεί περαιτέρω προθεσμία για την δήλωση των κτισμάτων και των παραβάσεων.

Οι ίδιοι φορείς τονίζουν, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι θετικό και θα δώσει «ανάσα» τόσο στο κράτος, όσο και στους ιδιοκτήτες που πλέον θα μπορούν να πωλούν και να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά: 

Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση και αυτό φαίνεται από τον αριθμό που ήδη έχει «τακτοποιήσει» τα ακίνητά του. Αν και πιστεύω ότι για να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές και προσιτό στους ιδιοκτήτες θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό που πληρώνουν ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά «τα μεγάλα ακίνητα, οι βίλες που έχουν χτιστεί για παράδειγμα σε δασικές περιοχές κ.λ.π. έχουν ήδη δηλωθεί. Το πρόβλημα είναι με τις μικροπαραβάσεις που έχουν γίνει μέσα σε νόμιμα κτίσματα, που είναι πάρα πολλές και το κράτος μπορεί να αντλησει έσοδα από εκεί.

Να σημειωθεί ότι για τον καλύτερο εντοπισμό τέτοιων παραβάσεων που μπορούν να λάβουν χώρα μέσα στο πέρασμα των χρόνων και όχι από την έναρξη της οικοδόμησης του κτιριού, προωθείται ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες:

Το θεωρώ μεγάλη αλητεία. Δεν νομίζω ότι θα συνεισφέρει σε κάτι ούτε στο κράτος ούτε στους ιδιοκτήτες. Είναι κάτι που απλά συμβάλει στην τόνωση της συντεχνίας των μηχανικών. 


σχετικα αρθρα