current views are: 2

4 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:56

Δήμαρχος Λέσβου: Πάνω από 15.000 μετανάστες στο νησί – Θα έχουμε κοινωνική έκρηξη

Ο δήμαρχος ΛέσβουΣπύρος Γαληνός, έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Βασιλική Θάνου, με θέμα τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων, όπου τονίζεται η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου.

Δημοσίευση 10:56’
αρθρο-newpost

Ο δήμαρχος ΛέσβουΣπύρος Γαληνός, έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Βασιλική Θάνου, με θέμα τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων, όπου τονίζεται η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Βασιλική Θάνου, με θέμα τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων, όπου τονίζεται η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου.

Στην επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος του νησιού, στην Πρωθυπουργό με θέμα «Διαχείριση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων» αναφέρει συγκεκριμένα:

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να επανέλθω στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των τεράστιων μεταναστευτικών εισροών στο νησί της Λέσβου.

Αυτή τη στιγμή, το 60% των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα περνάει από τη Λέσβο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πάνω από 15.000 άνθρωποι τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στις περιοχές κατά μήκος της Ανατολικής ακτής του νησιού. Μάλιστα, το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Λέσβου.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα των τοπικών φορέων. Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή τους προς τον τελικό προορισμό, τόσο και στην τοπική κοινωνία, η οποία υφίσταται τρομερή πίεση από τα δυσάρεστα επακόλουθα της διαμονής αυτών των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής.

Ενδεικτικό του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος είναι οι καθημερινές αναταραχές στο εσωτερικό του λιμένα Μυτιλήνης με πολλούς τραυματίες. Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει συγκεκριμένα σημεία της πόλης απροσπέλαστα και επικίνδυνα για τους κατοίκους της πόλης προκαλώντας μάλιστα και τεράστιες ζημιές σε τοπικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Η  αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, είναι κρίσιμη, άμεση και υψίστης σημασίας. Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν επιπλέον πλοία αλλά και αεροπλάνα αποκλειστικά για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Το διακύβευμα είναι η αποφυγή, πάση θυσία, της κοινωνικής έκρηξης και των ανεξέλεγκτων και εξαιρετικά επικίνδυνων επακόλουθων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με γραπτή εισήγησή μου πρότεινα την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σας απευθύνω δραματική έκκληση για τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης,  που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό. Είναι όμως, άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες, που υφίστανται – εκτός των άλλων – και αυτή τη δοκιμασία.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία σχετικά με το θέμα.

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός».