Αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 6.200.000 ευρώ, απέστειλε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει από το μεγάλο πρόβλημα της αθρόας προσέλευσης προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το αίτημα υπεγράφη από τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες το βράδυ, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκταμίευσης του ποσού, εφόσον εγκριθεί.

Το ποσό αφορά δύο σκέλη των αναγκών της Αστυνομίας, και ειδικότερα, τα περίπου 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την μεταφορά προσωπικού για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και την μεταφορά μηχανημάτων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι ταυτοποιήσεις των προσφύγων ώστε να φύγουν το ταχύτερο για τον Πειραιά και την Ευρώπη.

Τα άλλα 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ, ζητούνται για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους (ένα εκατομμύριο για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ένα για την Αστυνομία).

Από αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκφράζεται η πεποίθηση ότι το κονδύλι θα εγκριθεί και θα διατεθεί άμεσα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση της Αστυνομίας κατατέθηκε με αρκετή καθυστέρηση, καθώς η προθεσμία για την υποβολή του έληγε την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί ανάλογα αιτήματα του Λιμενικού Σώματος και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, δήλωσαν ότι είχε υποβληθεί αρχικά αίτημα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για συνολικό χειρισμό των αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης, αλλά τελικά από την Κατεχάκη προχώρησαν ανεξάρτητα.