current views are: 4

5 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:54

Αριθμοί-σοκ για το μεταναστευτικό: Η «έκρηξη» των αφίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το ανθρώπινο δράμα μπορεί να μην μπορεί να μετρηθεί, όμως οι αριθμοί του πρωτοφανούς, για τις τελευταίες δεκαετίες, μεταναστευτικού ρεύματος, που χτυπάει τα ελληνικά ακριτικά νησιά αποτυπώνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει βρεθεί στο κατώφλι της ανέτοιμης -και απρόθυμης- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσίευση 09:54’
αρθρο-newpost

Το ανθρώπινο δράμα μπορεί να μην μπορεί να μετρηθεί, όμως οι αριθμοί του πρωτοφανούς, για τις τελευταίες δεκαετίες, μεταναστευτικού ρεύματος, που χτυπάει τα ελληνικά ακριτικά νησιά αποτυπώνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει βρεθεί στο κατώφλι της ανέτοιμης -και απρόθυμης- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ανθρώπινο δράμα μπορεί να μην μπορεί να μετρηθεί, όμως οι αριθμοί του πρωτοφανούς, για τις τελευταίες δεκαετίες, μεταναστευτικού ρεύματος, που χτυπάει τα ελληνικά ακριτικά νησιά αποτυπώνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει βρεθεί στο κατώφλι της ανέτοιμης -και απρόθυμης- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, για τις δραματικές συνέπειες του οποίου φέρει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης η Δύση και η εμπλοκή της, έχει πολλαπλασιάσει μόνο μέσα σε μερικούς μήνες τον αριθμό των προσφύγων προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής να καλείται να διαχειριστεί πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων σε σχέση με το 2014.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Πάνω από 200.000 πρόσφυγες (205.000 για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία της 28ης Αυγούστου) έχουν αφιχθεί φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον μεσογειακό χώρο μέσα στο 2014, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR), Μελίσα Φλέμινγκ. Aπό αυτούς, 142.700 προέρχονται από τη Συρία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τον Αύγουστο έρχονταν καθημερινά στη χώρα μας 3.000 άτομα, με την αύξηση το διάστημα ΙανουαρίουΑυγούστου να εκτοξεύεται, κυριολεκτικά, κατά 850% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως δέχονται το μεγαλύτερο κύμα των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία (με στοιχεία της 28ης Αυγούστου), από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν αφιχθεί στη Λέσβο 95.902 πρόσφυγες, στην Κω 30.990, στη Χίο 30.625, στη Σάμο 19.579 και στη Λέρο 10.684.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της, χωρίς ουσιαστική χείρα βοηθείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό τον όγκο προσφύγων.

Εξίσου ιλιγγιώδη είναι, όμως, τα νούμερα και σε διεθνές επίπεδοΗ εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας σημειώνει ότι στην Ευρώπη, των 500 εκατομμυρίων κατοίκων, έφθασαν φέτος 300.000 πρόσφυγες.

Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία αναμένει φέτος 800.000 αιτήσεις ασύλου, τέσσερις φορές περισσότερους απ’ ό,τι το 2014, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες.

Ο αριθμός των σύρων υπηκόων που εντοπίστηκαν στα σύνορα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων το διάστημα Απριλίου–Ιουνίου σχεδόν τετραπλασιάστηκε από τους τρεις προηγούμενους μήνες ανέφερε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex).

«Συνολικά, σε περιφερειακό επίπεδο, ο αριθμός των Σύρων μεταναστών το συγκεκριμένο διάστημα αυξήθηκε σημαντικά (+260%) σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες», ανέφερε ο οργανισμός στην ανάλυση του δεύτερου τριμήνου.

Οι περίπου 52.200 άνθρωποι που δε διαμένουν στην περιοχή και που εντοπίστηκαν να περνούν παράνομα τα σύνορα των δυτικών Βαλκανίων αντιπροσωπεύουν μια αύξηση 219% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Οι Σύροι και οι Αφγανοί υπήκοοι αποτελούν την πλειοψηφία, σε ποσοστά 38% και 36% αντίστοιχα. Στην τρίτη και τέταρτη θέση των ποσοστών ήταν οι Ιρακινοί και οι Πακιστανοί υπήκοοι.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια άτομα φιλοξενούνται στις γειτονικές με τη Συρία χώρες. Ο αριθμός τους ξεπερνά, πλέον, τα 4 εκατομμύρια (4,088,078 σύμφωνα με στοιχεία της 29ης Αυγούστου), επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τα τελευταία 25 χρόνια

Οι προοπτικές γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες δεδομένου του ότι η κρίση ολοένα και εντείνεται και ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Μόλις σε 10 μήνες, από τα 3.000.000 πρόσφυγες ο αριθμός σκαρφάλωσε στα 4.000.000. Με τους τωρινούς ρυθμούς, η UNCHR περιμένει ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 4,27 εκατομμύρια, περίπου, ως τα τέλη του 2015.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανακούφιση των εκτοπισμένων αυτών ανθρώπων που γλίτωσαν από την κόλαση του πολέμου και ζουν μία άλλη, βυθισμένοι στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Διαφορετικά, η βραδυφλεγής βόμβα του μεταναστευτικού, θα φτάσει πολύ πιο κοντά στην έκρηξη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι το φλέγον ζήτημα των προσφύγων μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες όπως ο χωρισμός της Ε.Ε. σε Δύση και Ανατολή…


σχετικα αρθρα