Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να ταξιδέψουν προς Ιταλία, μέσω του λιμανιού της Πάτρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια των ελέγχων διαβατηρίων που πραγματοποιούνται στο λιμάνι της Πάτρας συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο 10 υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπάθησαν να πάνε στην Ιταλία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 είχαν συλληφθεί στο λιμάνι περισσότεροι από 60 μετανάστες, που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι η πτώση αυτή οφείλεται,κυρίως, στα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο λιμάνι. Ειδικότερα, οι δεκάδες συλλήψεις αλλοδαπών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν γίνει όλο τον προηγούμενο καιρό, φαίνεται πως αποθάρρυναν πολλούς από τους μετανάστες, που θα ήθελαν να πάνε προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, μέσω του λιμανιού της Πάτρας, δαπανώντας ακόμα και 1.200 ευρώ για να αγοράσουν ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο. Έτσι λοιπόν μπροστά στο ενδεχόμενο της σύλληψης επιλέγουν να αλλάξουν προορισμό προς τα βόρεια σύνορα. Παράλληλα,με βάση τα υπηρεσιακά σημειώματα που λαμβάνουν οι μετανάστες όταν ταυτοποιούνται, δεν τους επιτρέπεται να βρίσκονται σε συγκεκριμένους νομούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Αχαΐα.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι συνεχείς οι έλεγχοι της Αστυνομίας στις εθνικές οδούς Πατρών - Αθηνών και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό οχημάτων που είναι πιθανόν να μεταφέρουν μετανάστες με τελικό προορισμό κάποια απομακρυσμένη ακτή της Δυτικής Ελλάδας, όπου διακινητές αναλαμβάνουν την μεταφορά αλλοδαπών, μέσω θαλάσσης, προς την Ιταλία.