Τον κώδωνα του κινδύνου για μια κοινωνική έκρηξη από στιγμή σε στιγμή που δεν θα έχει γυρισμό για την Μυτιλήνη, κρούει ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός.

«Το νησί δεν συμμετέχει στις εκλογές, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα των προσφύγων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την ακεραιότητα, των συμπολιτών μας αλλά και των προσφύγων. Αν ξεφύγει η κατάσταση, μετά δεν υπάρχει γυρισμός. Όπως παρατηρούμε, οι ροές των μεταναστών ειναι αυξητικές και αφού δεν υπάρχει σταθερή ροή ποιος εγγυάται ότι τα πράγματα δεν θα εκτροχιαστούν» δηλώνει στο newpost ο δήμαρχος Λέσβου, κ. Γαληνός.

O κ. Γαληνός επισημαίνει ότι ακόμη η Πολιτεία δεν έχει απαντήσει με λύσεις στο πρόβλημα παρά τα αιτήματα του Δήμου και «απαιτείται άμεσα δραστική λύση με συμφωνία της ΕΕ ώστε να δέχεται κάθε χώρα κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλιώς δεν γίνεται. Θα έχουμε αιματοχυσία».

«Οι κάτοικοι, οι λιμενικοί, οι αστυνομικοί του νησιού είναι στα όριά τους, τα επεισόδια με τους μετανάστες είναι καθημερινό φαινόμενο και οι ελλείψεις εδώ είναι μεγάλες. Ήδη αναζητούμε και άλλους χώρους φιλοξενείας που θα συζητήσουμε σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Την ίδια ώρα, άγνωστος είναι πλέον ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που κατακλύζουν το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, αλλά και περιοχές εισόδου στο νησί, όπως η Συκαμνιά και ο Μόλυβος.

Το σύνολο των δημοσίων χώρων της πόλης έχουν μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό. Σκηνές έχουν στηθεί σε όλο το λιμάνι, στα πεζοδρόμια της προκυμαίας, στα Τσαμάκια, στην πλατεία στο Κιόσκι, στο δημοτικό κήπο, στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης, ακόμα και στο απομακρυσμένο πάρκο Καραπαναγιώτη.

Αργά το μεσημέρι χτες το λιμάνι της πόλης «άνοιξε» για χιλιάδες μετανάστες που το πολιορκούσαν μετά το άδειασμά του, την Παρασκευή. Είχαν προηγηθεί δεκάδες συγκρούσεις κατά τις οποίες μετανάστες, κατά κύριο λόγο Αφγανοί, πραγματοποιούσαν επιθέσεις στις αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις οι οποίες φύλατταν τις εισόδους του λιμανιού, διεκδικώντας την καταγραφή και την άμεση αναχώρηση τους.

Αναχώρηση η οποία όμως δεν είναι δυνατή, αφού οι θέσεις για τα πλοία που αναχώρησαν ή και θα αναχωρήσουν αργά το βράδυ για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη είχαν κλείσει.

Νωρίς το πρωί, αναχώρησαν για τον Πειραιά 2.500 άτομα με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Άλλα 540 αναχώρησαν με το πλοίο «Blue Star 1» και 400 αναχωρούν τα μεσάνυχτα με το «Αριάδνη» για Καβάλα.