ΕΛΛΑΔΑ

Αναβολή στην δίκη για το σκάνδαλο της ΜΚΟ αποναρκοθετήσεων

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2015, 09:51 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2015, 12:00
Αναβολή στην δίκη για το σκάνδαλο της ΜΚΟ αποναρκοθετήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Για τις 23 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», από το 2000 έως το 2004, για την οποία λογοδοτούν οκτώ κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπούργειου Εξωτερικών Αλέξανδρος-Γεώργιος Ρόντος.

Για τις 23 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», από το 2000 έως το 2004, για την οποία λογοδοτούν οκτώ κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπούργειου Εξωτερικών Αλέξανδρος-Γεώργιος Ρόντος.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2003 η ΜΚΟ International Mine Initiative από το Υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη Ιράκ και Λίβανο.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις, ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, αλλά και της οπλοκατοχής. 

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα κονδύλια, που διατέθηκαν στην ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κλπ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του .

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, κ. Ρόντος, πάντως απολογούμενος στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50.000, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. 

Ο κατηγορούμενος δικάζεται για ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων.