current views are: 2

7 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:48

Η Ελλάδα στενάζει, χιλιάδες πρόσφυγες σε χώρες της Ευρώπης

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η προσφυγική κρίση σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα μας να παλεύει να διαχειριστεί τις μαζικές εισροές στα ακριτικά νησιά, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Δημοσίευση 16:48’
αρθρο-newpost

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η προσφυγική κρίση σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα μας να παλεύει να διαχειριστεί τις μαζικές εισροές στα ακριτικά νησιά, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η προσφυγική κρίση σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα μας να παλεύει να διαχειριστεί τις μαζικές εισροές στα ακριτικά νησιά, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Στη Μυτιλήνη, για ακόμα μία ημέρα η κατάσταση ήταν τεταμένη. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν πορείες ζητώντας να μεταφερθούν στην Αθήνα, κόβωντας το νησί στα δύο, ενώ ένταση σημειώθηκε το βράδυ και στο λιμάνι από άτομα που διαμαρτύρονταν γιατί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκλεισε τη μπουκαπόρτα.

Παράλληλα, από το πρωί εκδηλώθηκαν δεκάδες εστίες φωτιάς κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη της Λέσβου, καθώς και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια, με πηγές της Πυροσβεστικής να κάνουν λόγο για φωτιές αντιπερισπασμού που άναψαν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 προχώρησαν στη διάσωση και περισυλλογή 61 παράτυπων μεταναστών, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, στην οποία υπήρχε εισροή υδάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής υπέβαλε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειάς της για τη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Στο αίτημα, που εστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καταγράφονται αναλυτικά οι εκτιμώμενες ανάγκες σε ιατρικά και φαρμακευτικά αναλώσιμα, εξοπλισμό χώρων διαβίωσης και εργασίας, είδη ιματισμού, είδη πρώτης ανάγκης, ηλεκτρικές συσκευές και λευκά είδη. Επίσης, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ζητάει την παροχή προσωπικού και συγκεκριμένα γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Λέσβο και στο Φυλάκιο του Έβρου, καθώς και των κινητών μονάδων στη Σάμο, στη Λέσβο και στην Κω. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα χρήματα αυτά θα δρομολογηθεί η διαμόρφωση νέας μονάδας Πρώτης Υποδοχής στην Αττική και η επαναλειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο Μερσινίδι της Χίου, που είχε λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα πριν ανοίξει η αντίστοιχη μονάδα της Λέσβου.

Ο κ. Μουζάλας, νωρίτερα μιλώντας στο Star, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να έχουν μπει στην Ευρώπη τζιχαντιστές μαζί με τους πρόσφυγες απάντησε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν ανόητο να πει κανείς όχι». «Νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν ότι ένας μικρός αριθμός είναι πιθανόν να έχει περάσει στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Τη ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. H Γερμανία αναμένει «περισσότερους από 10.000» νέους πρόσφυγες σήμερα στο Μόναχο, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έφθασαν στην πρωτεούσα της Βαυαρίας από την Αυστρία.

Η γερμανική κυβέρνηση για μία ακόμη φορά απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αντιδράσουν μπροστά στην χειρότερη προσφυγική κρίση εδώ και δεκαετίες. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων» και δεσμεύθηκε να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι «θετικές» για τη χώρα.

Το Βερολίνο αποφάσισε να αποδεσμεύσει 3 ακόμα δισ. ευρώ ώστε ομοσπονδιακά κρατίδια και πόλεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον φετεινό αριθμόρεκόρ των προσφύγων και μεταναστών που έχουν μπει στη χώρα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία), δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα προτείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατανομή 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια για να αντιμετωπισθεί η μαζική εισροή. Η πρόταση αυτή θα προσταθεί στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και η οποία δεν αφορά παρά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Γερμανία (26,2%), η Γαλλία (20%) και η Ισπανία (12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες) πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων, σύμφωνα μ’ αυτή τη νέα πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.

Οι ενδοευρωπαϊκές εντάσεις, πάντως, δεν λείπουν. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε σήμερα η Βρετανία να δεχτεί περίπου 20.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς στην Συρία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, απαντώντας στη δημόσια κατακραυγή προς την κυβέρνησή του.

Η Δανία, που πέρσι δέχτηκε περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο, δηλαδή διπλάσιους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αγόρασε διαφημιστικό χώρο σε τέσσερις μεγάλες εφημερίδες του Λιβάνου προκειμένου να ενημερώσει τους επίδοξους μετανάστες ότι έχει σκληρύνει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει δεκτός στη χώρα.


σχετικα αρθρα