Αλλάζει σταδιακά η εικόνα της πόλης της Μυτιλήνης μετά τη συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής και αποχώρησης προσφύγων που έχει ξεκινήσει την Δευτέρα το βράδυ και εξελίσσεται με αποτελεσματικότητα.

Ήδη έχουν καταγραφεί 17.500 μετανάστες και πρόσφυγες από τους οποίους 3.500 είναι παιδιά. Η καταγραφή έγινε στα κέντρα καταγραφής που λειτουργούν στο γήπεδο «Γιώργος Σκούφος» στη Μυτιλήνη και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη μέσα σε ένα 24ωρο ωστόσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός που ζει σε δημόσιους χώρους της πόλης.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που υπήρχαν στο νησί μέχρι προχθές Δευτέρα ξεπερνούσε τις 30.000 χιλιάδες, ενώ γίνονται προσπάθειες μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν αποσυμφορηθεί τουλάχιστον το κέντρο, το λιμάνι και οι πλατείες της Μυτιλήνης.

Τη λήψη μέτρων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς, που αποτελεί σημείο αποβίβασης στη Λέσβο καθημερινά εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την απέναντι Μικρασιατική ακτή ζητούν με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς της Λέσβου, η τοπική κοινότητα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του χωριού.

Προτείνουν:

  • Την ενεργό συμμετοχή του στρατού στην περισυλλογή των πλαστικών βαρκών, μηχανών και σωσιβίων και την αποκομιδή τους καθώς απειλούν το περιβάλλον.
  • Να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ενισχυθεί η αστυνόμευση.
  • Να τοποθετηθούν σε καθημερινή βάση υπάλληλοι εργάτες για τις άμεσες και απολύτως απαραίτητες ανάγκες καθαριότητας. Την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων κατά μήκος όλης της διαδρομής από τη Σκάλα μέχρι τη Σκαμιά. Την τοποθέτηση βιολογικών τουαλετών σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία μπορούν οι φορείς  να υποδείξουν.
  • Να ενισχυθεί οικονομικά η Τοπική  Κοινότητα Συκαμνιάς για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.