Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχεται σήμερα το απόγευμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
 
Η άφιξή του αναμένεται στις 17.00 στον αερολιμένα«Όμηρος», από όπου εν πομπή και τη συνοδεία ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου θα μεταβεί στην Πλατεία «Βουνακίου» του Δήμου Χίου, όπου την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα θα υποδεχθεί, παρουσία πιστών, ο δήμαρχος Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς.
 
Θα ακολουθήσει η μετακίνησή του, στις 18.30, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία.
 
Η πρώτη ημέρα της επίσκεψής του θα ολοκληρωθεί με περιήγηση, στις 20.00, στο Διοικητήριο και γνωριμία με τις αρχές του νομού.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στο νησί της Χίου επί μακαριστού Διονυσίου, ο Πατριάρχης προσκαλείται από το μητροπολίτη Μάρκο και φυσικά θα συναντήσει νέα πρόσωπα στο θρησκευτικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κύκλο του νησιού.

Για την επίσκεψή του η Μητρόπολη Χίου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποίησαν πολύμηνες προετοιμασίες.

Από την διαμονή του, μέχρι τις επισκέψεις και τις Θείες Λειτουργίες που θα τελεστούν στις εκκλησίες του νησιού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρεθεί από το κέντρο του νησιού στο Νότο (Βέσσα), στο Βορά (Καρδάμυλα), ενώ θα παραστεί και σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Δίπλα του, 20μελής αποστολή μητροπολιτών, ιερέων και πολιτικού προσωπικού που τον συνοδεύει, ενώ στη Χίο θα έλθουν για την παραμονή του Πατριάρχη και προσωπικότητες από όλο το φάσμα της κοινωνίας.

 Συγκεκριμένα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Μουσουρούλης κατά την υποδοχή, ενώ αύριο αναμένεται στο νησί και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

Ωστόσο, απόψε αναμένονται η υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τις Ένοπλες Δυνάμεις θα εκπροσωπήσει ο Αρχηγός ΑΣΔΕΝ Ευάγγ. Μεϊμάρης, ενώ στην Χίο βρίσκονται και οι δύο βουλευτές, Νότης Μηταράκης από τη Ν.Δ. και Ανδρέας Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Με αφορμή την επίσκεψή του, η Τροχαία Χίου θέτει σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τους χώρους στους οποίους θα κινηθεί από σήμερα έως και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Παρακαλούνται οι οδηγοί να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους περιμετρικά της Μητρόπολης και ιδιαίτερα επί των οδών Κοραή, Φ. Αργέντη, Σκυλίτση και Αμάντου.

 Επίσης, κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησής του στο χώρο της Μητρόπολης θα διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία και για το λόγο αυτό συστήνεται να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις παραπάνω οδούς στις απολύτως απαραίτητες, για την αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών.