Ένα πολύ καλό -δεδομένων των συνθηκών - τουριστικά καλοκαίρι φαίνεται πως ακολουθεί ένας αξιόλογος Σεπτέμβρης, καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας και ιδίως στα νησιά, οι αφίξεις από το εξωτερικό συνεχίζονται. 

Βοηθούντος του καλού καιρού, είναι αρκετοί εκείνοι οι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για να ξεκουραστούν, συνδυάζοντας ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με πολύ χαμηλότερες τιμές. 

«Τα μηνύματα που έρχονται ακόμα και για τον Σεπτέμβριο είναι θετικά» τονίζει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ ( Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων) Λύσσανδρος Τσιλίδης

«Παρά τις πολιτικές εξελίξεις, υπάρχει ακόμα κόσμος που συνεχίζει τις διακοπές του στην Ελλάδα δίνοντας παράταση στο καλοκαίρι. 
Ευτυχώς δεν δικαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που προφήτευαν κατακόρυφη πτώση και αναδείχθηκαν όσοι πιστεύουν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. 

Αυτό που χρειάζεται για να εκτοξευθεί είναι σωστή παροχή υπηρεσιών και δυναμικό έμπειρο και ικανό για να τον υποστηρίξει».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν αφίξεις, με αιχμή του δόρατος νησιά όπως η Κρήτη και η Πάρος, ενώ για πολλούς πόλος έλξης είναι και η Χαλκιδική.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν σημεία στην χώρα που έχουν ''χτυπηθεί'' από το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις, απλά έχουν περιοριστεί αρκετά οι κρατήσεις λόγω της κατάστασης. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις συνέπειες του φαινομένου στις αφίξεις και στην διάθεση των ξένων να επισκεφθούν αυτά τα νησιά» υπογραμμίζει ο κ. Τσιλίδης.

Ούτε τον Σεπτέμβρη κάνουν... διακοπές οι Έλληνες

Σε κατακόρυφη πτώση συνεχίζει να είναι ο εγχώριος τουρισμός, ακολουθώντας αντιστρόφως ανάλογη πορεία με αυτόν από την Ευρώπη. Ο Σεπτέμβρης μάλλον δεν θα μπορέσει να βγάλει τα...σπασμένα ολόκληρου καλοκαιριού με κακή ψυχολογία και capital controls.

 «Ο Έλληνας χτυπήθηκε πολύ φέτος. Τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά και είναι λογική αυτή η αντίδραση. Υπήρξε καθίζηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 40%. Αυτό που ελπίζουμε είναι μετά τις εκλογές να σταθεροποιηθεί λίγο το κλίμα και να δούμε τον χειμερινό τουρισμό να ανθίζει  λίγο παραπάνω » καταλήγει ο κ. Τσιλίδης.