Σε μία ακόμη νέα προσπάθεια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ρίχνει στη μάχη κατά του καπνού 40 επιθεωρητές του τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και προωθεί τροπολογία για το «ακαταδίωκτο» των επιθεωρητών, καθώς πολλοί βρίσκονται στο στόχαστρο των καταστηματαρχών. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που τέθηκε σε ισχύ ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα, έχει δεχθεί συνολικά 24.977 καταγγελίες για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Από τον ίδιο μήνα φάνηκε ότι εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες δεν τηρούν τον νόμο, ενώ και οι δημοτικές αστυνομίες έδειχναν «απρόθυμες» να κόψουν πρόστιμα.

Ωστόσο, τους τελευταίους τρεις μήνες ο αριθμός των καταγγελιών βαίνει συνεχώς μειούμενος, αντικατοπτρίζοντας πλέον την απογοήτευση και την παραίτηση του κόσμου που είχε πιστέψει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά αντί της πλήρους απαγόρευσης στους κλειστούς δημόσιους χώρους βλέπει ανοχή των αρμοδίων απέναντι στους παραβάτες.

Αυτήν τη στιγμή ελέγχους πραγματοποιούν 20 επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν «κόψει» περισσότερα από 40 πρόστιμα, ενώ τους έχουν ασκηθεί 10 μηνύσεις από τους καταστηματάρχες.

Σημειώνεται ότι από τις 168 δημοτικές αστυνομίες πραγματοποιούν ελέγχους οι 106, ενώ από τις 55 περιφερειακές ενότητες πραγματοποιούν ελέγχους οι 36. Από τα μέσα Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 30.000 έλεγχοι, και έχουν κοπεί περίπου 1.600 πρόστιμα το ύψος των οποίων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: protothema.gr