Μετά τις εκλογές παραπέμπεται η έκδοση της εγκυκλίου για τις συντάξεις, με την νέα κυβέρνηση να είναι αυτή που θα κληθεί να... βγάλει τα κάστανα από την φωτιά στο μείζον θέμα της κατάρτισης των τελικών πινάκων για τα όρια συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των δανειστών. 

Προς το παρόν οι αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις εξακολουθούν να έρχονται αφειδώς στα ταμεία, με τον φόβο ότι για τους περισσότερους πλέον το δικαίωμα κατοχύρωσης θα έρχεται μετά τα 67 έτη και την δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση να απομακρύνεται οριστικά από τα επόμενα χρόνια, όπως ορίζουν πάντα οι απαιτήσεις των πιστωτών.

Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας, παρότι το θέμα των συντάξεων ''τρέχει'' προς το παρόν η υπηρεσιακή κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει σταδιακά η κατάρτιση της σχετικής εγκυκλίου για τον ορισμό των τελικών ορίων ηλικίας για τις συντάξεις, αλλά αυτή θα μπει σε εφαρμογή από την επόμενη ηγεσία, γεγονός που ''εγκλωβίζει'' στην παρούσα φάση χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται προ των πυλών για την κατοχύρωση και εν συνεχεία λήψη της σύνταξής τους. 

''Μπούσουλας'' για την κατάρτιση των τελικών πινάκων είναι οι αρχικοί δύο πίνακες που ορίζουν με διαφορετικά κριτήρια τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας προκειμένου από το 2022 και ύστερα να μην δίνεται καμία να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τη συμπλήρωση των 67, ή των 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Αυτό το γεγονός κάνει την αγωνία των ''υποψήφιων'' συνταξιούχων να βρίσκεται στο κατακόρυφο, αφού παρότι έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους, δεν μπορεί κανείς τελικά να τους γνωστοποιήσει με ακρίβεια πότε και υπό ποιο καθεστώς θα συνταξιοδοτηθούν. 

Παρότι συγκεκριμένα αιτήματα από τα επιμέρους ταμεία για τους πίνακες δεν έχουν ακόμα φτάσει  στο υπουργείο Εργασίας η σχετική εγκύκλιος προετοιμάζεται σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των δανειστών και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι πρώτες ημέρες του Οκτώβρη θα είναι καθοριστικές για την διαδικασία, καθώς θα είναι από τα βασικής προτεραιότητας ζητήματα των καινούριων επικεφαλής, στην ατζέντα που θα τους παραδοθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Όπως δήλωσε στο newpost o γεν.γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης :

Δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο σε σχέση με τα όρια ηλικίας, παρότι στην διάθεση του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην κατάθεση των οριστικών πινάκων. Στις υπηρεσίες πάντως γίνονται οι απαραίτητοι σχεδιασμοί, καθώς αυτό είναι μέσα στις απαιτήσεις των δανειστών και θα πρέπει κάποια στιγμή άμεσα να μπει σε εφαρμογή όταν ζητηθεί. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω, εφόσον δεν πρόκειται επί του παρόντος να υλοποιηθεί καμία εφαρμοστική κανονιστική διαδικασία. Όταν τελειώσουν οι διαδικασίες και γίνουν νόμος του κράτους θα ανακοινωθούν για τους ενδιαφερόμενους που σίγουρα είναι πολλοί. Αυτό όμως θα συνιστά, πλέον, έργο και καθήκον της επόμενης κυβέρνησης.