Το δικό τους διαμέρισμα, με πληρωμένους λογαριασμούς, εξασφαλισμένη σίτιση, υγεία, ένδυση και ένα χρηματικό ποσό για μετακινήσεις ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας θα έχουν πλέον 40 άστεγοι, μέσω νέου προγράμματος κοινωνικής βοήθειας και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 34 μεμονωμένα άτομα και δύο οικογένειες, μια πυρηνική και μια μονογονεϊκή, οχτώ γυναίκες και 32 άνδρες, που επιλέχτηκαν κατόπιν έρευνας των κοινωνικών λειτουργών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερα άτομα διαφορετικής εθνικότητας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι 40 έως 45 ετών.

Τα περισσότερα συμβόλαια μισθώσεων διαμερισμάτων έχουν υπογραφεί και ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάστασής τους σε σπίτια, όπως δήλωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

"Είναι άνθρωποι που έχουν φιλοξενηθεί σε κοινωνικές δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως το Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και στους ξενώνες.

Συνήθως ήταν για ένα χρόνο άστεγοι, ενώ έχουμε και περίπτωση που ήταν άστεγος για πέντε χρόνια και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη" ανέφερε η κ. Γούλα.

Πέρα από τη στέγη, θα επιχειρηθεί η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και η επιστροφή στην αγορά εργασίας τουλάχιστον για τους 16 από τους 40 άστεγους, που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.

"Προσπαθούμε, εάν είναι δυνατόν, να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να βρουν εργασία και οι 40. Δεν θεωρώ ότι τα 40 άτομα είναι λύση στο πρόβλημα των αστέγων της Θεσσαλονίκης, είναι όμως ένα καλό ξεκίνημα" πρόσθεσε η αντιδήμαρχος κ. Γούλα.