Από κάθε έλεγχο αρχίζει να ξεφεύγει το προσφυγικό ζήτημα καθώς οι ροές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού ο εμφύλιος στη Συρία είναι σε  πλήρη εξέλιξη.

Όλα αυτά την ώρα που τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αναφορές ότι οι μετανάστες επιλέγουν την ασφαλή δίοδο από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου, με αποτέλεσμα χτες να παραταχθούν σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr διμοιρίες των ΜΑΤ στο μεθοριακό πέρασμα των Καστανιών.

Αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη δοκιμάζουν να φτάσουν στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με χερσαία μέσα. Τα μελτέμια του Σεπτεμβρίου στο Αιγαίο δυσκολεύουν το ταξίδι των φουσκωτών και των μικρών πλεούμενων που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στην Ελλάδα, με τραγική κατάληξη σε μια περίπτωση, στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας, τμήμα του φράχτη που έχει κατασκευαστεί στον βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα στα σύνορα με την Τουρκία, στις Καστανιές έχει υποστεί ζημιές και έχει επισκευαστεί. 

Από την πλευρά της η τουρκική χωροφυλακή έχει αναπτύξει μπλόκα στην εθνική οδό που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη μεθοριακή πόλη της Αδριανούπολης, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Οι τουρκικές αρχές επικαλούνται νόμο που προβλέπει ότι οι πρόσφυγες απαγορεύεται να ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών νομών ακόμα και εάν έχουν άδεια παραμονής. 

Προβλήματα στα δύο περάσματα προς την Ελλάδα, τόσο στο Παζάρκουλε-Καστανιές όσο και στο Κήποι-Ύψαλα δεν υπήρξαν, σύμφωνα με τις τουρκικές τελωνειακές αρχές, αφού οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πλησιάσουν στα σύνορα. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής, ανέφεραν στο newpost.gr, ότι χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπτύχθηκαν στο μεθοριακό πέρασμα των Καστανιών διμοιρίες των MAT για την αποφυγή ενδεχόμενων επεισοδίων.

Όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης του Εντίρνε (ο νομός που βρίσκεται η Ανδριανούπολη), από τους περίπου 1.200 πρόσφυγες​ που περίμεναν στο σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης για να κατευθυνθούν προς τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα στο Καπίκουλε, οι 500 επέστρεψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και ότι σε διάφορα σημεία της Αδριανούπολης υπάρχουν άλλοι 750 πρόσφυγες.

Συνολικά 7.000 πρόσφυγες οδηγήθηκαν τις τελευταίες δέκα μέρες από την πόλη, πίσω στην Κωνσταντινούπολη.

Ζώης: Ακόμη 1,6 εκατ. πρόσφυγες προς τα τουρκικά παράλια

Ενδεικτικό της έξαρσης των προσφυγικών ροών και του τι θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τους επόμενους μήνες είναι και ένα στοιχείο που έδωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, σε συνέντευξή του στον Real FM. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες είναι σε κίνηση προς τα τουρκικά παράλια. Γεγονός που σημαίνει πως θα επιχειρήσουν να περάσουν προς την Ευρώπη...

Παράλληλα, ο κ. Ζώης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μονομερή άρση της ισχύος της Συνθήκης Σέγκεν που προχώρησαν ορισμένες χώρες, με προεξέχουσα τη Γερμανία:

Η Ελλάδα συμπιέζεται, αφενός από αυτό το ανθρώπινο τσουνάμι προσφύγων και, αφετέρου, από τις μονομερείς αποφάσεις των εταίρων μας, οι οποίοι, ενώ για άλλα πράγματα είχαν δεσμευτεί δημοσίως, αποφάσισαν ξαφνικά να κλείσουν τα σύνορά τους και να άρουν μονομερώς την ισχύ της συνθήκης  Σένγκεν.