Παππούδες που μένουν μακριά, χαλαρός κοινωνικός ιστός, οικονομικά προβλήματα. Οι νέες μαμάδες βρίσκονται όλο και πιο συχνά σε κλοιό απομόνωσης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία.
Το National Childbirth Trust (NCT), η μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με τα προβλήματα των εγκύων και των νέων μαμάδων, δημοσιοποίησε μόλις τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας που πραγματοποίησε σε σύνολο περίπου 40.000 γονέων -όσοι και οι συμμετέχοντες στα συμβουλευτικά προγράμματα της οργάνωσης ανά έτος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την μελέτη το ένα τρίτο των νέων μαμάδων στη Μεγάλη Βρετανία ζουν σήμερα σε απόσταση μεγαλύτερη των 65 χιλιομέτρων από τους γονείς τους και δεν γνωρίζουν καμία άλλη μητέρα στην περιοχή όπου διαμένουν. Κατά συνέπεια, δεν έχουν που να στραφούν για να μοιραστούν τις αγωνίες και τα βάρη της μητρότητας: Από την έλλειψη ύπνου, τα οικονομικά προβλήματα και το ενδεχόμενο της παρατεταμένης ανεργίας, ως την μεταβολή στις ισορροπίες του ζεύγους και την απουσία κοινωνικής ζωής.

Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας ότι το ένα πέμπτο των νέων μαμάδων παραδέχεται ότι καταφεύγει τακτικά στο Δίκτυο αναζητώντας βοήθεια ακόμα και για θέματα όπως ο θηλασμός. Sites όπως τα www.mumsnet.com και www.netmums.com λειτουργούν καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση της προσωπικής επαφής και ασφάλειας που δεν παρέχουν το άμεσο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Μέσα από τα forums τους πληροφορίες και απόψεις διοχετεύονται στις οθόνες χιλιάδων «ομοιοπαθών», παρέες συστήνονται, προιόντα διαφημίζονται. Το αποτέλεσμα; Η δημοφιλία τους έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε αποτελούν πλέον προνομιακό πεδίο προβολής ακόμα και για πολιτικούς.
Πηγή: Gynaikamag