«Ντιρεκτίβα» με οδηγίες και προϋποθέσεις για την τέλεση γάμων και βαφτίσεων εξέδωσε ο  μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

«Ήρθε η ώρα της απαγορεύσεως» διαμηνύει ο μητροπολίτης και στην εγκύκλιό του αναφέρει πως από δω και πέρα τα μυστήρια δεν θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα (γάμος και στη συνέχεια βάφτιση), ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτά θα πρέπει να προσέρχονται στην εκκλησία:

  • Ευπρεπώς ενδεδυμένοι,
  • Να μην προχωρούν στη ρίψη ρυζιού, κουφέτων ή λουλουδιών κατά το μυστήριο του γάμου,
  • Απαγορεύεται ο στολισμός τόσο στο εσωτερικό του ναού όσο και στον αύλειο χώρο,
  • Δεν επιτρέπεται και το «ακατανόητο και αντιχριστιανικό πάτημα του ποδιού του γαμπρού από τη νύφη».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, διευκρίνισε ότι η εγκύκλιος στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της εκκλησίας και της σχέσης της με τους πιστούς, η οποία πρέπει να είναι ουσιαστική και συνειδητή και ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη παραίνεση αλλά για απόφαση που ήδη εφαρμόζεται.

«Θα ήταν αναχρονιστικό να ζητήσουμε από τις χριστιανές να εισέρχονται στην εκκλησία με μαντήλι όπως γινόταν παλιά ή όπως γίνεται ακόμη και σήμερα στη Ρωσία και την Ισπανία. Εμείς ζητάμε απλά ένα μέτρο. Ευπρέπεια και σεμνότητα. Η εκκλησία δεν μπορεί να μετατραπεί σε αίθουσα δεξιώσεων ή σε χώρο πάρτι», είπε ο κ. Δαμασκηνός.