Λίγο μετά τις 21:00 της Κυριακής αναμένεται να δώσει η SingularLogic την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Yπολογίζεται πως μέχρι εκείνη την ώρα θα έχει συγκεντρωθεί το 10% των εκλογικών τμημάτων της Επικράτειας και θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πρώτο κόμμα, το δεύτερο, την μεταξύ τους διαφορά, αλλά και το τρίτο κόμμα και το πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. 

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς οκτώ περιφέρειες θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα προς το αρμόδιο υπουργείο ηλεκτρονικά, αντί μέσω τηλεφώνου, διαδικασία που ήταν πιο χρονοβόρα. Πρόκειται για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας. Η μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί και στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά μόνο στις τέσσερις πρώτες περιφέρειες.

Όσον αφορά στις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα, ο Αλέξης Δρυμιώτης, αρμόδιος της SingularLogic σε θέματα εκλογών, ανέφερε κατά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων, ότι ασφαλές συμπέρασμα θα υπάρξει πριν από τα μεσάνυχτα, όταν θα έχει καταμετρηθεί το 50% των ψήφων της επικράτειας. Αρκεί να μην υπάρξει θρίλερ με κόμματα που να βρίσκονται στο όριο του 3%, οπότε ή ακριβής εκτίμηση θα μετατεθεί αρκετές ώρες αργότερα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν 108 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, που βάση και του εκλογικού νόμου αλλά και του Συντάγματος έχουν το δικαίωμα της ψήφου, αλλά δεν είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο του 2015. 

Από την πλευρά του υπουργείου, τόσο ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Μανιτάκης όσο και ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης υπογράμμισαν ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Ο κ. Μανιτάκης προέτρεψε εκ νέου τους έλληνες πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, τονίζοντας ότι αυτές οι εκλογές πιθανόν είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης. «Η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι απλώς υποχρέωση, είναι καθήκον των πολιτών να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν ελεύθερα, συνειδητά και υπεύθυνα και να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον τους», σημείωσε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, στις 11:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί, παρουσία του κ. Μανιτάκη και της Διοίκησης της SingularLogic, η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις εκλογές στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η γενική δοκιμή-πρόβα θα καλυφθεί τηλεοπτικά από συνεργείο της ΕΡΤ και το υλικό θα διανεμηθεί στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς.