Επί ποδός ακόμα περισσότερων και ουσιαστικών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες, οι οποίοι, μετά τις πρώτες αντιδράσεις στην νέα φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης, προγραμματίζουν μετά τις εκλογές πανελλαδική διάσκεψη για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους.

Προειδοποιούν, δε, ότι είναι διατεθειμένοι να κατέβουν και στην Αθήνα και να διεκδικήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που θα προκύψει από την καινούρια κυβέρνηση.

Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών οργανώνει πανελλαδική διάσκεψη το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερωθεί όλος ο κλάδος για όσα μέτρα θα πλήξουν τον πρωτογενή τομέα και να αποφασιστούν από κοινού οι νέες κινητοποιήσεις.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την κατάσταση εμφανίζονται οι νέοι αγρότες, στους οποίους ανήκει και η πρωτοβουλία για το κλείσιμο δρόμων σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να δώσουν το στίγμα τους και να απευθύνουν προειδοποίηση στην κυβερνητική ηγεσία για όσα θα ακολουθήσουν.

Όπως εξάλλου τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας Χρήστος Σιδηρόπουλος στο newpost πρωτοπόροι στις κινητοποιήσεις είναι αυτή τη φορά οι αγρότες των 30 ετών:

«ανάμεσα στους οποίους υπάρχει πολλή δυσαρέσκεια. Είναι αυτοί που τώρα ξεκινούν και θέλουν εχέγγυα για να προχωρήσουν στον πρωτογενή τομέα. Αυτοί παίρνουν την θέση μας στα μπλόκα, όπως κάναμε εμείς 15 χρόνια πριν». 

Για του λόγου του αληθές τις προηγούμενες δύο ημέρες σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Δράμα, η Κομοτηνή και οι  Σέρρες, αγρότες έκλεισαν τους δρόμους με τα τρακτέρ τους και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματά τους στους οδηγούς.

Οι κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν την Κυριακή των εκλογών.

Τα καυτά σημεία του μνημονίου που αφορούν τους αγρότες

Στο στόχαστρο των αγροτών βρίσκονται τα φορολογικά αλλά και ασφαλιστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές και των οποίων η εφαρμογή επίκειται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η  αύξηση στην φορολόγηση τους από το 13% στο 29%,
  • Η σταδιακή μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης και στα 0,330 ευρώ το λίτρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016.
  • Η σταδιακή αύξηση των εισφορών τους στον ΟΓΑ, με συνέπεια να εξισωθεί με τις εισφορές του ΙΚΑ.

‘’Κόκκινο πανί’’ εξάλλου για τους παραγωγούς είναι και τα αναδρομικά ραβασάκια που θα έρθουν στο τέλος του μήνα από την εφορία για να πληρώσουν την διαφορά της προκαταβολής φόρου που πήγε από το 27,5% στο 55%.