Την 38η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού, το Μάιο του 1973, τίμησε σήμερα η Πολιτεία, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο αντιτορπιλικό Βέλος (Μουσείο Αντιδιδακτορικού Αγώνα) στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, κυβερνήτης τότε του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ Ναύαρχος Νίκος Παππάς, στην ομιλία του αφού σχολίασε ότι τιμούμε σήμερα χωρίς έκτροπα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, κάλεσε σε ενότητα και ομοψυχία για να αποφύγουμε τους σημερινούς σκοπέλους ακόμη και μία εθνική καταστροφή.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, αναρωτήθηκε αν υπάρχουν σήμερα κάποιοι να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη, να κρατήσουν γερά το τιμόνι και σχολίασε ότι οι ηγέτες δεν γεννιούνται μέσα από κομματικούς σωλήνες, γεννιούνται όταν συγχρονίζονται με το ρολόι της ιστορίας όταν το εσωτερικό τους κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της πατρίδας. Εκτίμησε δε ότι εάν έχουμε το 50% του κουράγιου και του θάρρους των στελεχών που έκαναν το Κίνημα του Ναυτικού, όλα θα πάνε καλά αλλιώς μπορεί να επιστρέψουμε στη ζώνη της λίρας και δεν θα είναι βρετανική, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εάν δεν βάλουμε ζώνη ασφαλείας, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι ελληνική, συμπλήρωσε.

Επίσης παρατήρησε ότι η μεταπολίτευση έσπειρε σπέρματα της σημερινής κρίσης. Υπερεκτιμήσαμε τη διανομή του πλούτου και υποτιμήσαμε την παραγωγή νέου πλούτου, είπε μεταξύ άλλων.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης τόνισε ότι η συμβολή του Στόλου της Ελλάδας είναι συνεχής και περιλαμβάνει και την προάσπιση της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε με ορατούς και αόρατους κινδύνους και εχθρούς πρέπει να έχουμε το εμείς πάνω από το εγώ, να είμαστε αποφασισμένοι να μοχθήσουμε ώστε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για ένα καλύτερο Ναυτικό.

Ο Αντιναύαρχος ε.α. Νίκος Βασιλείου, κυβερνήτης του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που συμμετείχε στο Κίνημα, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποβληθούν σε καμία θυσία και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να παραβλέψει το κομματικό όφελος και να προτάξει το εθνικό συμφέρον ώστε η προσχηματική σήμερα Δημοκρατία μας να γίνει ουσιαστική.

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι η περίοδος 1974-2011 ήταν η πιο ευτυχισμένη και ομαλή περίοδος της χώρας, ωστόσο παρατήρησε ότι υπήρξε απρονοησία, δημοκρατική αμεριμνησία και δεν εκμεταλλευθήκαμε τα πλεονεκτήματα της Μεταπολίτευσης. Επίσης έκανε λόγο για παράγοντες που κουνούν το χέρι στο πολιτικό σύστημα, καίτοι κρατικοδίαιτοι, αλλά δεν μας λένε ποια είναι η δική τους συμβολή για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επανέλαβε δε ότι πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση με αίσθημα ενότητας επιδιώκοντας την κοινωνική συνοχή και η λύση θα βρεθεί μέσα από τη δουλειά του καθενός.

Η σημερινή επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε την αξία της δημοκρατίας, τι σημαίνει να είσαι αξιοπρεπής και ελεύθερος ως πολίτης, να στοχαστούμε γύρω από την ιστορία και για να έχουμε μέλλον ως έθνος θα πρέπει να τιμούμε την ιστορία, κρατώντας ψηλά τη σημαία του Ναυτικού του Έθνους και της Δημοκρατίας, είπε ο Ευ.Βενιζέλος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους απόντες και παρόντες του Κινήματος.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι τοπικές αρχές και άλλοι επίσημοι.