Άνθρωποι ελαφρά τραυματισμένοι, τρία ρήγματα στο λιμάνι, καταστροφές στο οδικό δίκτυο, αλλά και ενα νησί σε αποσύνθεση, χωρίς ρεύμα, νερό και αποχέτευση. Αυτός είναι ο απολογισμός της χθεσινοβραδινής νεροποντής στην Σκόπελο, που έπληξε με πρωτοφανή τρόπο τους κατοίκους.

Στο νησί μετέβη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κάλεσε, επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επικεφαλής από τον αντιπεριφεριεάρχη Σποράδων Νήσων, Νίκο Πλωμαρίτη βρίσκεται, ήδη, στην Σκόπελο, ενώ στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρείται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των «πληγών» που άφησαν πίσω τους τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ευτυχές είναι ότι η έρευνα για εγκλωβισμένους στην θαλάσσια περιοχή της Χώρας, όπου, λόγω της βροχής και των ανέμων, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, απέβη άκαρπη, με την καταστροφή να έχει αφήσει πίσω της μόνο κάποιους ελαφρά τραυματίες που βρέθηκαν την ώρα της νεροποντής στο δρόμο. 

Εξάλλου, παρά τα βαθιά ρήγματα στο λιμάνι συνεχίζεται απρόσκοπτα η σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω του Αγίου Κωνσταντίνου.

Την ίδια στιγμή, γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της παροχής ρεύματος και νερού στο νησί, ενώ η Πυροσβεστική εκτελεί συνεχώς αντλήσεις νερού από μαγαζιά και σπίτια. 

Τα σχολεία δεν άνοιξαν σήμερα, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου που καταστράφηκαν από την δυνατή βροχή έσπευσαν συνεργεία του Δήμου προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους. 

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βασιλούδης μίλησε στο newpost για πρωτοφανή θεομηνία και απηύθυνε έκκληση σε άμεση βοήθεια από τις αρχές. 

Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί στη Σκόπελο. Παρότι ήμαστε άριστα προετοιμασμένοι από την ΕΜΥ, δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε αυτή τη μανία της φύσης. Από την πρώτη στιγμή ήταν επί ποδός η Πυροσβεστική υπηρεσία, η υπηρεσία Πολιτικής προστασίας και οι αστυνομικές αρχές, όμως δεν κατορθώσαμε να αποφύγουμε τις ζημιές και τις καταστροφές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη χώρα του νησιού, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές έχουμε στο Κλήμα και στην Γλώσσα.

Από την πλευρά μου απευθύνω έκκληση στον νέο υπουργό να στείλει άμεσα βοήθεια και να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί, τουλάχιστον να έχουμε σύντομα ρεύμα και νερό. Να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το προβλήματα. Είναι βιβλική η καταστροφή που υποστήκαμε. 

Φωτογραφίες από το http://skopelos-news.blogspot.gr/