Αγώνα δρόμου για την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών για να μην ξαναζήσουν στιγμές όπως αυτές τα ξημερώματα της Τετάρτης δίνουν οι αρχές στην Σκόπελο, φοβούμενοι, μάλιστα, και το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

Η σημερινή εικόνα του νησιού, μια ημέρα μετά την νεροποντή που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, δεν θυμίζει σε τίποτα την συνηθισμένη καθημερινότητα της Σκοπέλου, αφού το αγροτικό δίκτυο είναι εντελώς κατεστραμμένο και πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή, πολλά μέρη του κεντρικού οδικού δικτύο έχουν ρήγματα και έχουν διακοπεί σε πολλά σημεία, ενώ ολοσχερώς έχουν καταστραφεί πολλά μαγαζιά στην Χώρα όπως εστιατόρια, τσιπουράδικα, ταχυμεταφορές, παντοπωλεία και μανάβικα.

Από χθες οι γερανοί συνεχίζουν την προσπάθεια απεγκατάστασης των αυτοκινήτων από τα ρήγματα του λιμανιού, την ώρα που η πυροσβεστική έχει σχεδόν ολοκληρώσει την άντληση υδάτων σε πάνω από 110 σπίτια και επιχειρήσεις. 

Σήμερα στο νησί κατέφθασαν τόσο ο υπουργός μεταφορών, υποδομών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, οι οποίοι προήδρευσαν σε ευρεία σύσκεψη με τον Δήμαρχο του νησιού Χρήστο Βασιλούδη και φορείς του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου. 

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ο οποίος με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετέβη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, στο νησί, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, όπου διαπίστωσε το εύρος των προβλημάτων και ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους, τους οποίους ενημέρωσε για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων.

Επίσης είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συζητήθηκαν και αναδείχτηκαν οι αιτίες που, σε συνδυασμό με το ακραίο καιρικό φαινόμενο, προκάλεσαν τις καταστροφές στο νησί και διαμορφώθηκε σχέδιο παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σκόπελο.

«Οι καταστροφές στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλες και σε υποδομές και σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Το στοίχημα, είπε, «είναι η περιφέρεια και ο δήμος να κάνουν γρήγορα την καταγραφή, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην βοήθεια που πρέπει να δώσουμε στους κατοίκους, στις επιχειρήσεις, σε όποιον έχει πληγεί».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνεργείων, ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από 40 σπίτια και καταστήματα.

Ο υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι θα έχουν άμεση συνδρομή από την Πολιτεία, σημειώνοντας πως ήδη στο νησί φθάνουν μηχανήματα.

Επίσης, ανέφερε ότι ζητήθηκε και η συνδρομή του ελληνικού στρατού και στέλνονται μηχανήματα για να βοηθήσουν στις υποδομές. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί το τέρας της γραφειοκρατίας, «για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τους πολίτες, όσο μπορούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πιο γρήγορα. Αυτό είναι το στοίχημα».

«Υπάρχουν ευθύνες σίγουρα» τόνισε ο κ. Σπίρτζης και εξήγησε:

Αν δει κανείς όλες τις καταστροφές στο νησί, θα διαπιστώσει ότι είχαμε μεν ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι βέβαιο αυτό -δεν μπορεί να προβλεφθεί τόσο εύκολα, τόσος μεγάλος όγκος νερών, έχουμε μεγάλες φυσικές καταστροφές που επιβαρύνουν- έχουμε δε και κακοτεχνίες. Δεν είναι μόνο το λιμάνι, είναι και στην οδοποιία είναι σε πολλά πράγματα.

Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για παντελή απουσία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως και της συνειδητοποίησης «που πρέπει να έχουμε για τα ρέματα, για τους αγωγούς, για όλα αυτά που μας φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα» και σημείωσε: «Για τα έργα μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες για όλα τ’ άλλα οι ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν είναι 50 και 70 ετών. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αλλάξει η παιδεία μας και η συνείδησή μας».

Προτεραιότητα το οδικό δίκτυο

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που τέθηκαν στην σύσκεψη είναι η άμεση επανόρθωση του οδικού δικτύου, τόσο του κεντρικού, όσο και του αγροτικού, καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην πρόσβαση τόσο των πολιτών, όσο και των αγροτών. 

Την ίδια ώρα, στο νησί έχουν σπεύσει μηχανικοί της Περιφέρειας, ενώ εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες του και μηχανικοί πολλών Δήμων και μέλη του Τεχνικού επιμελητηρίου. 

Από το πρωί οι μηχανικοί είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα σημεία της Σκοπέλου, καταγράφοντας τις ζημιές και δίνοντας κατευθύνσεις για την γρηγορότερη αποκατάστασή τους. 

Τέλος, με απόφαση του Δήμου όλα τα σχολεία δεν άνοιξαν ούτε σήμερα, ενώ θα παραμείνουν κλειστά και αύριο.