Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εγκατάσταση μηχανημάτων της μικτής ομάδας μηχανημάτων ανασυγκρότησης, αλλά και διευκολύνσεις στους επιχειρηματίες του νησιού σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στην Σκόπελο, μετά τις καταστροφικές νεροποντές που έπληξαν το νησί τις προηγούμενες ημέρες. 
 
Στην Σκόπελο μετέβησαν τις προηγούμενες ώρες οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, συνοδεύοντας τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, οι οποίοι αμέσως μετά την ορκωμοσία τους κατέφθασαν χθες στο νησί, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Σκόπελο στις 22.9.2015 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες πολιτών.

Μαζί με τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Β. Σποράδων Νίκο Πλωμαρίτη, και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές, και στη συνέχεια πήραν μέρος στη σύσκεψη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτών στο Δημαρχείο.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην άμεση παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί και διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον αξιωματικούς από την Θεσσαλία. Επιπλέον ενημέρωσε ότι καταφθάνει πλοίο της γραμμής με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Βλαχούλη.

Επίσης, διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι θα ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά του για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Δήμο και την Περιφέρεια και ότι έχουν καταγραφεί 5 σημεία εντοπισμού ζημιών, στο οδικό δίκτυο που θα αντιμετωπιστούν άμεσα, προβλήματα και ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία, μεγάλες ζημιές στο λιμάνι και το παρκινγκ του λιμανιού, στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού και στο Κέντρο Υγείας, ενώ θα οριοθετηθούν οι εξής πληγείσες περιοχές: Χώρα Σκοπέλου, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος και Νέο Κλήμα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία, ώστε μια διαδικασία διάρκειας πολλών μηνών να ολοκληρωθεί το πολύ σε ένα μήνα, ενώ ενημέρωσε πως ήδη έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο 10 μηχανικών, και αναμένονται και άλλοι μετά από επικοινωνία με το ΤΕΕ Μαγνησίας για να συνδράμουν στο έργο των Σκοπελιτών εθελοντών μηχανικών.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και τόνισε πως εμπλέκονται πολλά υπουργεία, στα οποία θα υπάρξει συντονισμός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως θα γίνουν προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα διευκόλυνσης των επιχειρηματιών και οικογενειών του νησιού που επλήγησαν από την καταστροφική βροχόπτωση σχετικά με την τακτοποίηση τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεών τους, όπως πληρωμή φόρων, δανείων κλπ.