Το προσφυγικό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς οι συγκρούσεις στη Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, γεγονός που έχει εντείνει κατά πολύ τις ροές προς την Ευρώπη και συνεπακόλουθα προς την Ελλάδα η οποία είναι η βασική χώρα υποδοχής, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. 

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΟΗΕ: Όπως αναφέρει ο  Αμίν Άουαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNHCR συνολικά 8.000 πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη καθημερινά από το Ιράκ και τη Συρία, εκ των οποίων οι 5.000 έρχονται στην Ελλάδα. 

Ο Άουαντ, εκτιμά πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα. «Δεν βλέπω να υποχωρεί, δεν βλέπω να σταματά. Αν μη τι άλλο, δίνει μία ένδειξη ότι ίσως αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε πως περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ιράκ αναμένεται να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους. 

Μάλιστα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι αναμένει ένα κύμα περίπου 500.000 προσφύγων από τη Μοσούλη, εάν ο ιρακινός στρατός επιχειρήσει την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος

Διπλωματικό επεισόδιο Σερβίας – Κροατίας για τα σύνορα

Η έλευση των προσφύγων στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει τριβές και μεταξύ γειτονικών χωρών με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Σερβίας και της Κροατίας. Το Ζάγκερμπ που πρόσφατα επέβαλε περιορισμούς στα σύνορά του – προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου- αναμένεται να τους άρει. 

Η Κροατία έχει απαγορεύσει σε πολίτες και οχήματα από τη Σερβία να περνούν στην επικράτειά της, ως αντίποινα στην απαγόρευση από τη Σερβία της κυκλοφορίας φορτηγών από την Κροατία. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχει έντονες συνομιλίες με τους συνεργάτες του για την άρση των μέτρων στα σύνορα το Σάββατο ή την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιάνιτς ζητούσε από την Κροατία να δώσει «επειγόντως διευκρινίσεις» για το κλείσιμο των συνόρων της ώστε να αποτρέψει την άφιξη μεταναστών στο έδαφός της, εκτιμώντας ότι το μπλοκάρισμα φορτηγών στα σύνορα ως συνέπεια του μέτρου εγείρει σοβαρά ερωτήματα. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τηλεφώνησε σήμερα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και τους κάλεσε σε μια «εποικοδομητική προσέγγιση που θα επιτρέψει τη διευθέτηση του 
θέματος και την αποκατάσταση της διακίνησης εμπορευμάτων».