Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά εκφράζουν οι εμπορικοί φορείς των Κυκλάδων, τα νησιά των οποίων θα είναι στην πρώτη κατηγορία αυτών που θα εφαρμοστεί το μέτρο, υπογραμμίζοντας ότι θα συμβάλει στο πλήρες πάγωμα της αγοράς και στην παντελή έλλειψη ανταγωνιστικότητας με προορισμούς όπως η Τουρκία. 

Η Πάρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Σύρος θα είναι ανάμεσα στα νησιά εκείνα που θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός στο μέτρο, το οποίο ξεκινά και επίσημα πια, χωρίς άλλη παράταση, από την 1η Οκτώβρη.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη ομάδα στις αρχές του Ιουνίου 2016, ενώ το μέτρο πλέον θα εφαρμοστεί στο σύνολό του πλέον τον Ιανουάριο του 2017.

Ιδιαίτερα δυσοίωνο παρουσιάζουν οι εμπορικοί φορείς των νησιών το μέλλον της επιχειρηματικότητας τους επόμενους μήνες, τονίζοντας η εφαρμογή του μέτρου είναι εντελώς άδικη και ότι τα νησιά δεν θα έπρεπε να εκτιμώνται στην εφαρμογή των μέτρων όπως οι υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τα έξοδα των εμπόρων είναι τριπλάσια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Τήνου Ανδρέα Τσιμέκη ''δυστυχώς ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου από τα νησιά των Κυκλάδων στην χειρότερη περίοδο που θα μπορούσε αυτό να συμβεί. Δική μου πρόβλεψη είναι ότι μετά από αυτό, η αγορά μέσα σε πέντε έξι μήνες θα νεκρώσει. Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει. Η ίδια η Ευρωπαϊκή 'Ενωση που μας έδωσε αυτό το κεκτημένο και τώρα μας το παίρνει πίσω''.

Ο ίδιος προσθέτει ότι με την κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ θα μειωθεί και η ανταγωνιστικότητα, ενώ πλέον προωθείται με αυτόν τον τρόπο ο τουρισμός της Ελλάδας στα παράλια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμέκη: 

Θεωρώ ότι οι κυβερνώντες δεν θα μας μας κοιτάξουν ποτέ ξανά στα μάτια, μετά από αυτό. Έχουν υπογράψει τη θανατική καταδίκη της επιχειρηματικότητας των νησιών. 

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι αντιδράσεις του εμπορικού συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου Απόστολου Αλιπράντη:

Πιστεύω πως επί της ουσίας η κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ δεν θα συμβάλει στον στόχο της κυβέρνησης, που είναι να φέρει έσοδα στο ταμείο της, αφού πλεον...ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Δεν θα υπάρχουν καθόλου φόροι, αφού δεν θα υπάρχει και εμπορική κίνηση, καθώς τα αγαθά θα είναι πανάκριβα. Είναι εγκληματικό το μέτρο και θα το διαπιστώσουν σύντομα οι κυβερνώντες.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι τους προηγούμενες μήνες έπεσε στο κενό οποιαδήποτε προσπάθεια για συνάντηση των φορέων με τους ανθρώπους του υπουργείου για συζήτηση σχετικά με πιθανή αναστροφή του μέτρου, ενώ σε αυτό, πλέον, που ελπίζουν είναι να υπάρχουν σε άλλους τομείς διευκολύνσεις ή ισοδύναμα.