Χιλιάδες λειτουργικά κενά, αποσπάσεις μέχρι και λίγες ημέρες πριν από το "πρώτο κουδούνι" και περιορισμένες προσλήψεις θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά, τα οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 20.000. Ήδη υπεγράφη η πρόσληψη των πρώτων 2.500 νηπιαγωγών και δασκάλων, οι οποίοι από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καλύπτουν σταδιακά κενές θέσεις. 

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι κενά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σε βασικά μαθήματα έως τον Δεκέμβριο, καθώς οι προσλήψεις γίνονται σταδιακά. Επιπλέον, τα κονδύλια του υπουργείου Παιδείας καλύπτουν τον διορισμό 13.000 εκπαιδευτικών, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες. 

Παρά το τεράστιο πρόβλημα που πλήττει μαθητές και γονείς επί σειρά ετών, έναν μηνα μετά το ανοιγμα των σχολείων εκατοντάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αποσπασμένοι σε υπουργεία, Υπηρεσίες και γραφεία, εκτός από την οργανική τους θέση σε κάποιο σχολείο της Ελλάδας.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως την Αττική. Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στα ολοήμερα σχολεία, όπου δεν καλύπτεται ούτε η διδασκαλία "κανονικού" ωραρίου.

Ενδεικτικά, στο Ηράκλειο Κρήτης κλειστά παραμένουν 36 νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τα κενά είναι 109. Η Μυτιλήνη άρχισε τη σχολική χρονιά με 21 σχολεία κλειστά, ενώ στην  Αττική το κουδούνι για το "σχόλασμα" χτυπάει κάθε μέρα ανάλογα με τις κενές διδακτικές ώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ ανεβάζει τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές στις 25.000, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι δεν δίνει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Παράλληλα, ζητεί να δρομολογηθεί η διαδικασία για τη μονιμοποίηση διδακτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι αιτία για τα χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η απουσία προσλήψεων.