Σε ιερό πόλεμο τείνει να εξελιχθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών ακόμα και χριστιανών ορθόδοξων, με την εκκλησία και τους θεολόγους να επικαλούνται το σύνταγμα και την κυβέρνηση τώρα να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. 

Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου το πρωί στο Mega έκανε απόπειρα να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη δήλωση ήταν σε απάντηση ερώτηση ακροατή και αποτελεί δική της θέση. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει για το αν θα προχωρήσει σε νομοθέτηση αυτής της ''θέσης'' της. 

Όπως τόνισε : 

Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, δεν μπορεί να μιλήσει κανένας σε αυτή τη χώρα, παραποιείται εντελώς. Ο,τι έχω δηλωσει ήταν σε απάντηση σε ακροατή του Κόκκινου και απάντησα σε αυτό. Αυτή είναι η θέση μου. Ας γίνει ό,τι θέλει. Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την αναστάτωση. Ηταν διαμαρτυρία ακροατή για τον τρόπο απαλλαγής. Ο,τι είναι κάνουμε θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα είναι τα κενά και γιαυτό είναι η προσπάθειά μας. Δεν θα απαντήσω όμως για το αν θα νομοθετήσουμε κάτι. Πρέπει πρώτα να συννενοηθώ. 

Την ίδια στιγμή, από το Σιδηρόκαστρο όπου βρέθηκε χθες ο Μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή του σε όσα ειπώθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργο. 

Σε επικοινωνία του newpost με την αρχιεπισκοπή, εκπρόσωπος του Μακαριώτατου τονίζει ότι ''ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει σε όσα δήλωσε χθες στην επίσκεψη του στο Σιδηρόκαστρο, ενώ νεώτερα σίγουρα θα υπάρξουν μετά την αυριανή συνάντησή του με τον κ. Φίλη. 

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο:

Δεν είναι του υπουργείου, αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της. Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του…  Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος σημείωσε, επίσης, πως το σημερινό Σύνταγμα καθορίζει και την πορεία της χώρας και το είδος της παιδείας που ακολουθείται. «Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουνε παπάδες, αρχιερείς, αν δε θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό, την ιστορία μας κτλ. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος τότε τα κουβεντιάζουμε» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεολόγων Κωνσταντίνου Σπαλιώρα στο newpost:

'Θεωρούμε αυτή την δήλωση της κυρίας Αναγνωστοπούλου ως έμμεση δίωξη του μαθήματος θρησκευτικών και του κλάδου των θεολόγων από τα σχολεία. Είμαστε σύμφωνοι για την απαλλαγή των αλλόθρησκων, αλλόδοξων και άθεων από το μάθημα των θρησκευτικών, όμως είναι αντισυνταγματικό και ενάντια στους νόμους το να μπορούν να πάρουν απαλλαγή από το μάθημα και οι χριστιανοί ορθόδοξοι. Υπάρχουν νόμοι και σύνταγμα σε αυτή τη χώρα και πρέπει να τους εφαρμόζουμε: 

Για το θέμα μίλησε στο newpost και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα ''ο σχεδιασμός του ελληνικού κράτους στο Σύνταγμα είναι η εθνική και θρησκευτική παιδεία. Δεν μπορεί χριστιανός ορθόδοξος να μην παρακολουθεί το μάθημα, παρά μόνο για λόγους αδύνατους όπως είναι το να έχει αλλαξοπιστήσει. Τυχόν προσπάθεια απαλλαγής από χριστιανούς ορθόδοξους μπορεί να θεωρηθεί υπεκφυγή από τα σχολικά βάρη και άρα ανισότητα με τους υπόλοιπους μαθητές, ενώ απαλλαγή σύμφωνα με το σύνταγμα μπορεί να γίνει μόνο για λόγους θρησκευτικής συνείδησης''. 

Η αυριανή συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη αύριο στις 12 στην αρχιεπισκοπή αναμένεται να διευθετήσει το ζήτημα περί απαλλαγής των Θρησκευτικών, καθώς θα είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν, μετά μάλιστα και από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει.