Σφοδρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν το επόμενο διάστημα στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων το νέο «ψαλίδι» στις αποδοχές τους από 1ης Ιανουαρίου του 2016, αλλά και η σύνδεση των μισθών με την αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία. 

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Eσωτερικών και Διοικητικής Mεταρρύθμισης θα βρεθεί μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της υλοποίησης των όρων του τρίτου μνημονίου, καθώς θα πρέπει έως τον Οκτώβριο να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1ης Iανουαρίου 2016.

Όπως αναφέρει το μνημόνιο, το νέο μισθολόγιο θα είναι «σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού». Μάλιστα, προβλέπεται ότι έως το 2018 το νέο σύστημα θα υποστεί μεταρρύθμιση, δημιουργώντας και εφαρμόζοντας «καθηκοντολόγιο» για τους υπαλλήλους που θα αντανακλάται στο μισθολόγιο.

Νέες μειώσεις μισθών

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι δανειστές επιδιώκουν να ανοίξει σταδιακά η μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων. 

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κατώτερων μισθών και αύξηση των ανώτερων. Ωστόσο, το υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης εμφανίζεται αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη και ήδη αναζητά τα... ισοδύναμα μέτρα. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο υπουργείο δεν αποκλείουν την ένταξη των επιδομάτων στον βασικό μισθό. Παραδέχονται ότι και αυτή η πρόταση οδηγεί σε μείωση μισθών, αλλά -όπως υποστηρίζουν- περιορισμένης έντασης (5%-10% συνολικά), με το «χαμένο» εισόδημα να κατευθύνεται στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της αύξησης των εισφορών (καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ψηφίσει σχετικό νόμο έως τον Nοέμβριο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου και έως τον Iούνιο του 2016 για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με ισχύ το 2017.

Παράλληλα, το υπουργείου θα πρέπει μέχρι τέλος Oκτωβρίου να παρουσιάσει και να εφαρμόσει νέα νομοθεσία για την επιλογή διευθυντικών στελεχών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιλογή διευθυντικών στελεχών θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016, Βε επιλογή γενικών διευθυντών έως τον Δεκέμβριο και διευθυντών έως τον Mάιο του 2016. Eπιπρόσθετα, έως τον Nοέμβριο θα πρέπει να νομοθετήσει το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού.

Στις δεσμεύσεις της χώρας, σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, περιλαμβάνεται και νέα Mεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική (MΔΣτρ), που θα καθορίζει -εντός Oκτωβρίου- «ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο Δημόσιο, που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση Βε το AEΠ κατά την περίοδο 2016-2019».

Hδη, μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τον κανόνα των αποχωρήσεων και το 2016, ενώ ο συντελεστής για τα έτη 2017-2019 θα καθοριστεί στη MΔΣτρ, που θα εγκριθεί τον Oκτώβριο του 2015.

Νέο σύστημα κινητικότητας

Εν τω μεταξύ, μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητας.

Tο σύστημα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής καθηκόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις.

Tην τελική απόφαση για την κινητικότητα του προσωπικού θα λαμβάνει η εκάστοτε υπηρεσία. Mε τον τρόπο αυτόν θα εξορθολογιστεί η κατανομή πόρων, καθώς και η στελέχωση σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.